Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordlång bro ska binda Krim till Ryssland

Från 2017
Brobygge från Ryssland till Krim över Kertjsundet.
Bild: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Ryssland håller på att bygga en 19 kilometer lång bro som ska förbinda det ockuperade Krim med fasta Ryssland. Just nu går den enda fasta förbindelsen via Ukraina vilket är obekvämt för Moskva.

Bron över Kertjsundet blir den längsta i Europa och i hela det ryska riket. Den ska vara klar för biltrafik nästa år och för järnvägstrafik 2019.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Bild: Yle

Just nu måste trafiken från Ryssland till Krim och praktiskt taget all försörjning skötas med flyg eller med en färja över Kertjsundet. Bägge alternativ har begränsad kapacitet och speciellt flyget blir dyrt.

En bro har planerats länge men planerna har aldrig blivit verklighet på grund av kostnaderna och besvärliga byggförhållanden.

Bland annat övervägde engelsmännen att dra en järnväg från Indien till Storbritannien via Krim, men planerna skrinlades

Under andra världskriget började tyskarna bygga en bro över Kertjsundet för att sköta militära transporter, men bygget övergavs då den tyska armén måste retirera.

Sovjetarmén fullföljde bygget senare, men bron höll bara i några månader och förstördes av drivande ismassor. Sedan dess har inget broprojekt framskridit förrän nu.

Borbygge över Kertjsundet mellan Krim och Ryssland.
Bild: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Då Krim annekterades 2014 var den ryska ledningen mycket medveten om att det skulle vara omöjligt att sköta försörjningen av Krim landvägen via Ukraina.

Regeringen beslöt därför nästan genast att låta bygga en bro, även om det beräknades kosta 3-4 miljarder euro.

Bygget gick utan konkurrens till ett företag som ägs av president Vladimir Putins goda vän Arkadij Rotenberg.

Han är i dag belagd med sanktioner av både EU och USA för att han stöder ockupationen av Krim.

Arkadij Rotenberg.
Bildtext Arkadij Rotenberg.
Bild: Yle

Rotenberg är känd även i Finland som en av de Putin närstående oligarker som för några år sedan köpte in sig i ishockeyklubben Jokerit och övertog Jokerits arena i Böle i Helsingfors.

Flera länder avråder från resor till Krim

Efter ockupationen upphörde turismen till Krim nästan helt, och fram till i dag är det nästan enbart ryssar som turistar där. Moskva har förklarat att det är en patriotisk plikt att tillbringa sin semester på Krim.

Bron gör det enklare att resa till Krim från Ryssland, men någon turism från andra länder är knappast att vänta. De flesta västländer inklusive Finland uppmanar sina medborgare att inte resa till Krim överhuvudtaget.

Strandpromenad nära Jalta på Krim.
Bildtext Strandpromenad nära Jalta sommaren 2016.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV