Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vägdamm mer otrevligt än direkt farligt – ”Med sunt förnuft kommer man långt”

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 10:25.
Närbild på smuts och grus på en väg
Bildtext Vägdammet skapar problem i städerna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Våren nalkas och med den brukar också värme och sol komma. Men våren för också med sig en del problem, bland annat i form av gatudamm som yr omkring på gatorna i städerna.

Pia Anttila, specialist på luftkvalitet vid Meteorologiska institutet, säger att man ännu väntar på att vägdammet riktigt ska börja skapa problem.

- Hittills har de många gråa och regniga dagarna den här våren gjort att vägdammet inte inneburit extra problem, säger Anttila.

Carola Aaltonen, ordförande för Åbonejdens andningsförening, lider själv av andningssvårigheter och tycker däremot att våren har varit problematisk.

- Jag tycker det har varit en jobbig vår för att det inte var någon ordentlig vinter. En torr vinter är väldigt hälsosamt för människan för då finns det inte mögelsporer och annat som medför andningssvårigheter, säger Aaltonen.

Anttila säger också att den korta vintern nog har påverkat mängden vägdamm.

- Till exempel i södra Finland har snön i praktiken smultit helt och hållet, vilket har gjort att vägdammet börjar yra när det är torrt och soligt väder. Sådana dagar håller snön väglaget vått och dammet borta, säger hon.

Hur farligt är vägdammet?

Aaltonen tycker att alla människor borde skydda sig mot vägdammet, också friska människor.

- Partiklarna som kommer från gatudammet innehåller bland annat metall, asfalt, gummi från bildäck och gammal pollen och dessutom kan det finnas bakterier i dammet som flyger runt, säger Aaltonen.

Anttila säger däremot att vägdamm inte ändå är den allra farligaste formen av luftföroreningar.

- Småpartiklar, som uppstår vid förbränningsprocesser, är väldigt små så de sätter sig djupt i lungorna och är därför farliga. Gatudamm består av så stora partiklar och skapar snarare irritation än att de sätter sig i lungorna och på det sättet skapar större problem, säger Anttila.

- För största delen av oss är dammet mer otrevligt än direkt farligt, säger hon.

Anttila säger ändå att alla människor är olika och reagerar på dammet på olika sätt och att till exempel astmatiker kan uppleva dammet som ett stort problem.

Eftersom Aaltonen lider av andningssvårigheter är det svårt för henne att röra sig utomhus på grund av vägdammet.

- När gatudammet börjar virvla och det första pollenet kommer från söder så kan i synnerhet vi som har andningssvårigheter inte gå ut och länka för vi kan helt enkelt inte andas, säger Aaltonen.

Andningsskyddet ett bra sätt att värja sig

Anttila säger att just eftersom människor reagerar olika på vägdammet ska man inte lida i onödan.

- Om man tycker att gatudammet är jobbigt ska man förstås göra allt för att lösa problemet. Då kan till exempel andningsskydd hjälpa, säger Anttila.

Aaltonen är en av dem som nyligen skaffat ett andningsskydd eftersom hon upplever att det är svårt att andas på våren.

- Det är ett andningsskydd som är väldigt effektivt mot gatudamm och pollen, säger hon.

Hon berättar att andningsskyddet är lätt att använda och luktfritt för att doftallergikerna också ska kunna använda skyddet.

- Skyddet har också utbytbara filter. När filtret är använt kastar du bort det och tar ett nytt. Det finns reservfilter att köpa, berättar Aaltonen.

Aaltonen säger att andningsskyddet är väldigt behändigt.

- Olika människor reagerar förstås olika på gatudamm och pollen. Under sommaren blommar andra växter så då kan skyddet också behövas. Man kan använda skyddet året om.

Carola Aaltonen med andningsskydd.
Bildtext Carola Aaltonen förevisar sitt nyinföskaffade andningsskydd.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Andra förebyggande åtgärder

Anttila säger att det bästa sättet att förebygga problemet, att vägdamm inte uppstår, är att rengöra gatorna så tidigt som möjligt på våren.

- Sedan skulle det också hjälpa om bilisterna inte körde med dubbdäck inne i städerna, säger hon.

Ifall gatudammet ändå börjar yra säger både Anttila och Aaltonen att det bästa man kan göra är att hålla sig borta.

- Man ska försöka undvika sådana områden där det finns mycket damm, som till exempel inne i städer och längs stora gator. Man måste hålla sig till skog och mark och gräsbelagda områden, säger Anttila.

- Man kan också på Internet se var till exempel Kuntec i Åbo rör sig och var de tar bort sanden från vägarna för att sedan kunna undvika just dessa platser, säger Aaltonen.

Aaltonen tycker också att man ska använda sig av kollektivtrafiken när man rör sig.

- Jag åkte bil i det dammiga Åbo och jag måste stänga av luftkonditioneringen i bilen för jag började hosta och storkna. Så i dammiga områden måste jag ha bara ha den inre luftkonditioneringen på, säger hon.

Anttila ser ändå en enkel lösning på problemet.

- Med sunt förnuft kommer man långt också vad gäller gatudamm.

Diskussion om artikeln