Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Getingbon och baklavor i Pargas på dagen mot rasism

Från 2017
Bakverk i Pargas under FN:s dag mot rasism.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I Pargas stadsbibiotek öppnades på tisdag en utställning med Giles Duleys fotografier från Nagu nödboende. Den öppnades i samband med FN:s internationella dag mot rasism, Röda Korsets vecka mot rasism och evenemanget "Kulturella Smakbitar".

Bushra Aasar öppnar utställningen, medan Fatima håller i bandet.
Bildtext Bushra Aasar öppnar utställningen, medan Fatima håller i bandet.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Och då det dessutom råkade vara morsdag i många arabiska länder uppmärksammades mödrar och det bjöds på syriska läckerheter. Getingbon och baklavor fanns bland de godbitar som Pargasborna bjöds. Det blev också sång och dans för den som ville.

Marim dansar i Pargas på FN:s dag mot rasism.
Bildtext Marim dansar i Pargas på FN:s dag mot rasism.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Rasism är nog ett väldigt litet problem i Pargas, säger flyktingkoordinatorn Gudrun Degerth. Det finns enstaka incidenter, där det en gång har kastats sten mot ett fönster, men annars har Nypargasborna och Nynaguborna accepterats i samhället.

Enligt Degerth är det bra att uppmärksamma dagen mot rasism, så att både Pargasbor och de nya invånarna får lära känna varandra bättre och vara med om varandras vardagar.

- Men man får ju välja själv. Om man är väldigt emot flyktingar så får man ha sina åsikter, bara man inte gör något dumt. Oberoende är alla människor, och alla ryms med, tycker jag.

Fotoutställningen pågår till sista april och är öppen enligt bibliotekets öppettider. Duleys fotografier publicerades i den brittiska tidningen The Guardian, där Nagu och Naguandan presenterades som ett lyckat exempel på hur asylsökande hade tagits emot.

Ibrahim Alsibahi ställer ut den mosaiktavla han gjort av Åbo Domkyrka.
Bildtext Ibrahim Alsibahi ställer ut den mosaiktavla han gjort av Åbo Domkyrka.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Diskussion om artikeln