Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ö utanför Helsingfors till salu - kostar från en miljon uppåt

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 20:25.
Skatakobben utanför Helsingfors centrum.
Bildtext Priset för ön ligger på minst en miljon euro.
Bild: Jan Tuomisto/ Kasslin LKV

Ön Skatakobben med tillhörande stuga ett stenkast från Skatudden i Helsingfors säljs nu till högst bjudande. Öns ägare Mika Norring tvingas sälja ön för att kunna betala sina skulder till skattmasen.

Det var på måndag kväll som ön sattes ut till försäljning på nätet och annonsen har väckt uppmärksamhet. Potentiella köpare måste lägga ut åtminstone en miljon euro för att kunna delta i förhandlingarna.

- Så mycket begärs för att en diskussionen om en försäljning ens kan inledas, säger fastighetsförmedlare Mira Kasslin till Yle Uutiset.

- Om man har drömt om en egen ö på en sådan här plats behöver man inte fundera över när nästa chans dyker upp, säger Kasslin för att understryka det unika med objektet.

För några år sedan fanns en ö till salu i Esbo.

Finns inte mer byggrätt

På Skatakobben finns ett bostadshus, en lotsstuga byggd 1876, ett förråd och ett uthus. Huvudbyggnaden är 51 kvadratmeter stor, och enligt annonsen renoverades den 2011. Lotsstugan har ritats av arkitekt Konstantin Kiseleff och är en av få, om inte den enda, som har bevarats till våra dagar. Ön är planlagd för fritidsbruk.

- Öns lotsstuga är en del av ett pärlband av byggnader som finns utanför Helsingfors och som har haft i uppgift att trygga sjöfarten, säger avdelningschef Mikko Härö på Museiverket.

Ön har inte mer byggrätt men öns nuvarande ägare har trots det gjort upp ritningar för fler byggnader på ön. Museiverket är öppen för fler byggnader på ön.

- Där har tidigare funnits ett kolförråd och ett annat förråd som har brunnit ner. Ön håller alltså för fler byggnader, säger Mikko Härö på Museiverket.

Skulder tvingar ägaren sälja

Skatakobben ägs av Mika Norring som inte gärna skulle sälja sin ögonsten. Han säger ändå att han måste på grund av skatteskulder. Skattemyndigheterna kräver honom på 1,1 miljoner euro som hänger samman med Norrings byggnadsaffärer.

Helsingfors stad kan också träda in med förköpsrätt och lösa in ön till ett värde som ägaren begär.

Under början av 2000-talet försökte staden lösa in ön för eget bruk, men då drog Norring det längre strået.

Mikko Rita/ Yle Uutiset

Diskussion om artikeln