Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HC HIK:s rivstart knäckte Pargas IF

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 22:28.
HC HIK:s spelare jublar eter segern.
Bildtext HC HIK kan nu ansäka om en plats i FM-ligan i handboll.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Det var inget snack om saken i den sista kvalmatchen mellan HC HIK och Pargas IF. Hangölaget var betydligt bättre och vann kvalserien med 2–1 i matcher.

I lördags vann ligalaget Pargas IF sin första match den här säsongen när man besegrade HC HIK på hemmaplan och tvingade fram en tredje och avgörande match i kvalserien.

Då var det ett riktigt drama som utspelade sig i Pargas och matchen avgjordes först i förlängningen.

Den tredje och sista matchen lagen emellan blev aldrig riktigt spännande. Hemmalaget HC HIK rivstartade och ledde med sju bollar redan efter 20 minuter. Det avgjorde matchen.

HC HIK:s Mika Pellinen stoppar ett skott.
Bildtext Hemmalagets målvakt Mika Pellinen stoppade ett tjugotal skott i matchen.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Pargas IF:s anfallsspel var riktigt svagt i matchen och laget gjorde bara 14 mål på 60 minuter. Det gjorde att man inte hade något att hämta och HC HIK vann med 27–14.

Bra försvar och kontringsspel

Hickens 43 år gamla veteranspelare Christer Lundqvist hade inte väntat sig en så här klar seger.

- Vi hade spelat riktigt bra på torsdagen här hemma och gjorde en bra match i Pargas på lördagen så jag kände mig ganska säker inför den här matchen.

Han konstaterade att Hicken hade ett stabilare försvar och ett starkare kontringsspel än PIF.

Allting gick snett

Pargas IF:s Fredrik Lundén var missnöjd efter matchen.

- Allting gick snett i dag. Hicken var det bättre laget och förtjänade att vinna matchen.

Lundén kunde inte säga vad som gick snett för Piffens del.

- Meningen var att vi skulle börja en ny match efter pausen, men lika uselt spelade vi andra halvleken också.

Christer Lundqvist stiger åt sidan

Christer Lundqvist sade efter matchen att hans långa och framgångsrika karriär som handbollsspelare nu är över och ville inte ta ställning till hurudana chanser HC HIK har i nästa säsong om det blir spel i handbollsligan.

- Det är en tuff uppgift att gå dit, både spelmässigt som ekonomiskt. Föreningen får ta det beslutet jag gör det inte, sade Lundqvist.

HC HIK:s Linus Sjöman kastar bollen mot mål.
Bildtext HC HIK:s Linus Sjöman skjuter.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

HC HIK:s ordförande Teppo Puputti säger att de som jobbar med föreningen nu ska sätta ned sig för att fundera noggrant om Hangöklubben ansöker om ligalicens eller inte.

- Vi ska förstås höra vad laget tycker och vi ska också höra vad nya tränaren Peter Forsström tycker. Men om alla är färdiga att satsa så nu har vi svårt att dra mattan under dem i så fall.

Teppo Puputti spelade själv i Hicken då laget i slutet av 1990-talet spelade i högsta serien. Personligen skulle han gärna se att Hicken skulle ta steget upp från division 1.

- Jag har själv tillsammans med många fina människor jobbat för klubben så visst skulle det vara fint att vara med i FM-ligan. Framåt måste man ju sträva, sade Puputti.

Ny fart från division 1

Vad det innebär för handbollen i Pargas att PIF möjligen tvingas ta steget ned från FM-ligan till division 1 kan Fredrik Lundén inte säga.

- Jag tycker det är tråkigt, men Hangö tar ju vår plats i ligan på ett rättvist sätt. Om Hangö får spela en säsong i ligan så tar vi dem nästa år i vår tur, sade Lundén.

Förutom det starka mittförsvaret med Tatu Riihimäki, Christer Lundqvist och Fredrik Karlsson var målvakten Mika Pellinen en av hemmalagets verkliga stöttepelare. I PIF lyckades ingen spelare särskilt bra i den avgörande kvalmatchen.

Hickens Mathias Sandblom jublar.
Bildtext HC HIK:s Mathias Sandblom jublar.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Mathias Sandbolm var matchens och Hickens bästa målskytt med åtta mål, fem av målen kom från sju meters strecket.

Resultat:

HC HIK – Pargas IF 27–14 (14-7)

HC HIK vann matchserien med 2–1

Diskussion om artikeln