Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jussi Niinistö träffade försvarsminister Mattis - lovade att fördjupa samarbetet

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 14:43.
James Mattis och Jussi Niinistö
Bildtext James Mattis (t.v.) och Jussi Niinistö lyssnade på USA:s och Finlands nationalsånger innan mötet inleddes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Försvarsminister Jussi Niinistö träffade på tisdagen USA:s försvarsminister James Mattis i Washington. De diskuterade bland annat värnplikten, vinterkriget och försvarssamarbetet.

Det var första gången som försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) träffade sin amerikanska kollega. Tanken var att mötet skulle vara en halv timme långt, men på James Mattis initiativ drog mötet ut på tiden och varade i närmare trekvart.

- Vi hade en utmärkt diskussion. Vi diskuterade försvarssamarbetet mellan USA och Finland och konstaterade att situationen är god, sade Jussi Niinistö till Svenska Yle i Washington efter mötet.

James Mattis och Jussi Niinistö i USA.
Bildtext Mötet mellan ministrarna ägde rum på USA:s försvarsministerium Pentagon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fördjupar samarbetet

I oktober i fjol undertecknade USA och Finland en avsiktsförklaring om bilateralt försvarssamarbete, som gäller bland annat informationsutbyte och gemensamma krigsövningar.

- Mattis lovade att det här samarbetet ska förbättras och fördjupas ytterligare under den tid som han är minister. Det är meningen att gå vidare till praktiska tillämpningar, sade Niinistö.

Mattis försäkrade också att samarbetet med de andra europeiska länderna kommer att fortsätta.

Imponerad av Mattis som person

Efter mötet med James Mattis var Jussi Niinistö uppenbart imponerad av USA:s försvarsminister.

- Han var väldigt trevlig som person, och jag värderar hans expertis som soldat högt, sade Niinistö.

Mattis är tidigare general och har tjänstgjort i marinkåren i 40 år. Under sin aktiva tid ansågs han vara en av de mest inflytelserika ledarna inom den amerikanska militären.

Smeknamnet “Mad Dog” har han fått för sin buffliga stil, sitt färgstarka språk och sin passionerade inställning till militären.

Lärdom från vinterkriget

Jussi Niinistö berömde också Mattis kunskaper om Finland. Niinistö säger att Mattis till exempel var mycket medveten om Finlands historia. Mattis hade sagt att han redan under sin tid i militärhögskolan hört om vinterkriget och “mottitaktiken”.

- Han sade att man ännu i dag kan lära sig mycket av dem, sade Niinistö.

Mottitaktiken är en term som etablerades under finska vinterkriget. Den går ut på att splittra motståndarens trupper i mindre isolerade delar, som därefter kan nedkämpas en efter en.

Enligt Niinistö uppskattar också Mattis den finska värnplikten högt och hade också gott att säga om finländarnas inställning till försvaret över huvud taget.

Ryssland diskuterades

Också Ryssland kom upp i diskussionerna. Enligt Niinistö diskuterades Rysslands utveckling och säkerheten i närområdet. Mattis var bland annat intresserad av hur Finland och Ryssland ser på de trupper som Nato stationerat i de baltiska länderna och Polen.

- Finlands åsikt är den att det är en stabiliserande faktor att Nato tar sina trupper till de baltiska länderna och Polen.

Niinistö bjöd också in Mattis till Finland för att delta i ett gemensamt möte för det nordeuropeiska samarbetsforumet Norra Gruppen och nordiska försvarssamarbetet Nordefco som arrangeras i Finland i november.

- Om den här upptagna mannen bara har tid så är han välkommen.

Möte med Tillerson i dag

Jussi Niinistö befinner sig i den amerikanska huvudstaden för att delta i ett omfattande IS-möte som inleds i dag. Under mötet diskuteras olika sätt att kämpa mera effektivt mot terrornätverket.

Det är USA:s utrikesminister Rex Tillerson som är värd för mötet.

Tillerson har bjudit in de 68 länder som ingår i koalitionen mot IS till mötet. Niinistö deltar i egenskap av vikarie för utrikesminister Timo Soini (Sannf).

James Mattis kommer också att delta i mötet. Redan i går tackade han enligt Niinistö för det arbete Finland gjort som en del av koalitionen mot IS.

Finland bidrar till kampen mot IS med ungefär hundra personer i Irak, ett antal som är stort i förhållande till Finlands folkmängd, vilket USA noterat. Soldaterna bidrar genom att bland annat utbilda lokala trupper.

Ändring 22.3.2017 kl. 14.30: Uttrycket "Mad Dog" borttaget ur rubriken.

Diskussion om artikeln