Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett nytt nordkoreanskt missiltest misslyckades

Från 2017
Nordkoreaner tittar på nyhetsinslag om missiltestet den 7.3. på en stor skärm på järnvägsstationen i Pyongyang.
Bildtext Nordkoreaner tittar på nyhetsinslag om missiltestet den 6.3. på en stor skärm på järnvägsstationen i Pyongyang.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både sydkoreanska och amerikanska militärkällor uppger att Nordkorea avfyrade åtminstone en missil tidigt på onsdag morgon, men missilen exploderade genast efter uppskjutningen.

- Förenta staternas Stillahavskommando upptäckte vad vi bedömer som ett misslyckat nordkoreanskt missiltest...i närheten av Kalma, sade den amerikanske talesmannen Dave Benham.

Kalma är en flygplats på Nordkoreas ostkust.

Enligt Benham verkar missilen ha exploderat bara sekunderna efter att den avfyrats.

Före uttalandet av Benham hade Sydkoreas försvarsministerium redan uppgett att både Sydkorea och USA var medvetna om uppskjutningen och tror att den var ett misslyckande.

Tillsvidare framgår inte vilken typ av missil som Nordkorea kan ha testat den här gången eller om testet de facto omfattade flera än en missil.

För drygt två veckor sedan, den sjätte mars, avfyrade Nordkorea fyra ballistiska medeldistansmissiler som landade i Japanska havet öster om den koreanska halvön.

Under helgen testade Nordkorea en ny raketmotor.

Testerna kommer samtidigt som det pågår diskussioner mellan den nya amerikanska administrationen och Sydkorea, Japan och Kina om hur man ska hantera Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram.

Diskussion om artikeln