Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kommer till Natomötet i Bryssel

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 11:24.
Donald Trump talar vid det nationella republikanska kongressutskottets middag i Washington DC 21.3.2017
Bildtext Donald Trump talar vid det nationella republikanska kongressutskottets middag i Washington DC 21.3.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Vita huset har bekräftat att USA:s president Donald Trump kommer till Natos toppmöte i Bryssel den 25 maj. Det är oklart om Natos utrikesministermöte också hålls då. Den ursprungliga tidpunkten passade inte USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

"Presidenten ser framemot att träffa ledarna i Natoländerna, bekräfta vårt starka engagemang i Nato och diskutera frågor som är viktiga för alliansen, särskilt ansvarsfördelningen och Natos roll i kampen mot terrorismen" heter det i meddelandet från Vita huset.

Resan till Bryssel verkar bli Trumps första utlandsresa som president.

Ursprungligen skulle Natos utrikesministermöte i Bryssel hållas den 5 och 6 maj, men på tisdagen kom beskedet att utrikesminister Tillerson inte kommer att närvara vid mötet. Han föredrar att vara med då Kinas president Xi Jinping samtidigt besöker Trump i Florida.

Beskedet ökade oron bland USA:s europeiska Natoallierade för att USA:s relation till Nato kan komma att ändras under Trumps styre.

Nu är det oklart om Natos utrikesministermöte skjuts upp och eventuellt hålls i samband med toppmötet den 25 maj.

Natten till onsdagen meddelade Nato att försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att träffa Trump i Vita huset den 12 april. Det är den första gången de två träffas sedan Trump tillträdde.

Artikeln har uppdaterats. Ingressen ändrades klockan 09.25 eftersom det visade sig oklart om utrikesministermötet verkligen hålls i samband med toppmötet i maj.

Diskussion om artikeln