Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåborna får tycka till om hur centrum ska utvecklas

Från 2017
Bilar, fotgängare och bussar vid en korsning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nu vill Borgå stad gå från ord till handling gällande centrumområdet i Borgå och också du kan vara med i arbetet.

En workshop öppen för allmänheten ordnas nämligen i köpcentret Lundis entréhall den 5 april mellan klockan 13 och 18.

Under workshopen kan man presentera sina visioner gällande hur torget och kvarteren kring torget ska utvecklas. Staden hoppas på sakkunskap av invånare, fastighetsägare, företagare, stadsplanerare och beslutsfattare.

Workshopen och inledningen av arbetet med utvecklingen av centrum leds av kollektivet Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy, som är en sammanslutning av 12 unga arkitektbyråer.

– Hur kan man få centrumområdet att bli trivsammare och mer fungerande än tidigare? Hur ser torget ut i framtiden? Hurdan är din drömbostad i hjärtat av Borgå? Hur kan man hålla stadscentrumet levande? Allt detta diskuteras på workshopen, berättar arkitekt Sofia de Vocht från Uusi Kaupunki Kollektiivi.

Resultatet presenteras i maj

Representanter för Borgå stad medverkar i workshopen och diskuterar och svarar på frågor. Diskussioner med fastighetsägarna på området förs redan på förmiddagen samma dag.

Planerarna gör utifrån workshopens resultat en sammanfattning av hur centrumområdet borde utvecklas.

Resultatet presenteras för allmänheten i början av maj och efter det fortsätter planeringsarbetet inom staden.

– Fastigheterna i centrumområdet ägs av flera olika parter och staden kan inte ensam sätta i gång utvecklingen av området. Nu borde man få gemensamt godkända tankar för att investeringar i centrum kan främjas. Vi vill inleda en ny fas i utvecklingen av centrumområdet och hoppas att så många som möjligt vill delta i arbetet med oss, säger Eero Löytönen, stadsplaneringschef i Borgå.

Diskussion om artikeln