Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Li Andersson: Jag tröttnar aldrig på att tala om vårdreformen

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 09:58.
Li Andersson, Vänsterförbundet

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är känd för sin förmåga att argumentera. I sitt första val som partiordförande har hon fått extra mycket användning för den egenskapen. Nu gäller det nämligen att sätta stopp för regeringens planer för valfrihet i vården, menar Andersson i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Fokus på partiet

Det gäller att passa på om man vill få en syl i vädret när Li Andersson bit för bit skjuter ner social- och hälsovårdsreformen och speciellt planerna på valfrihet i vården. Multinationella vårdbolag kommer att släppas in på den finländska marknaden, och det finns inga begränsningar för vinstintresset, varnar hon.

Men än så länge verkar det oklart när valfriheten träder i kraft fullt ut. Därför vill Andersson också tala om övergångsperioden, som kommer att kräva mycket arbete av de kommunfullmäktige som nu väljs.

- Vi är oroliga över hur omställningen går när ansvaret för social- och hälsovården flyttas från kommun till landskap. Jag tror att på lång sikt gynnas kommunerna ekonomiskt av att social- och hälsovården flyttas över till landskapen. Det uppstår ett kostnadstryck för de här tjänsterna när de stora årskullarna blir äldre och behovet av tjänsterna ökar. Frågan är vad som sker på kort sikt.

Kommunernas roll är dessutom fortsättningsvis stor när det gäller flera andra viktiga frågor, påpekar Li Andersson.

- Nog kommer kommunerna att ha ett jätteviktigt ansvar för utbildningen. De ska också i framtiden sköta näringspolitiken i kommunerna och bestämma hurudana detaljplaner man gör upp för markanvändningen.

Kommunalvalet 2017 i kort form: Li Andersson (VF) om vårdreformen - Spela upp på Arenan

Ingen har presenterat sådan lagstiftning i Finland att man skulle vilja åtgärda vinstintresset.

― Li Andersson, Vänsterförbundet

I Vänsterförbundet är ni oroade över valfriheten. Men kan man inte också se det som något positivt? Om t.ex. kön till magnetröntgen är väldigt lång i en viss kommun, så kanske man kommer till röntgen snabbare med flera alternativ?

- Jag brukar svara så här: Hur åtgärdar man långa köer? Det gör man ju genom att lägga mer resurser på dom tjänsterna. Nu innebär regeringens modell att vi kommer att ge mera resurser till vinstdrivande företag och det är klart att dom har ett eget intresse?

Men spelar det någon större roll ur patientens synvinkel vilket företaget är, när frågan gäller att få vård så snabbt som möjligt?

- För många spelar det nog en roll om man ger stora multinationella företag rätt att göra vinst på vår social- och hälsovård. Det är ingen som presenterat någon sådan form av lagstiftning i Finland att man skulle vilja åtgärda vinstintresset. Det vi har diskuterat är om vi kan åtgärda skattesmitning.

Kommunalvalet 2017 i kort form: Li Andersson (VF) om vårdreformen - Spela upp på Arenan

Gratis småbarnsfostran - men inte ur kommunernas kassakistor

Det är tydligt att argumenten inte tar slut när Li Andersson kritiserar regeringens planer för valfrihet i vården.

- Jag kan tala om vårdreformen hur länge som helst, det är inga problem för mig.

Och visst har Andersson fått göra det. Folk är oroade och har många frågor om hur det skall gå med servicen i framtiden, menar hon.

Men Vänsterförbundet driver också andra frågor, som avgiftsfri småbarnsfostran. Det har införts på prov i en del kommuner, för att locka barnfamiljer.

Li Andersson anser ändå att det inte skall vara kommunerna själva som står för fiolerna. Beslutet om avgiftsfri småbarnspedagogik borde fattas på riksnivå för att det skall gå att förverkliga i hela landet.

- Däremot har kommunerna råd att finansiera den subjektiva rätten till dagvård. Sparet man får genom att begränsa rätten är ungefär trettio miljoner euro, enligt Kommunförbundet. Det är summor som kan hittas inom den kommunala budgeten, säger Andersson.

Osäkra väljare en möjlighet

Li Andersson valdes till Paavo Arhinmäkis efterträdare i fjol somras och kommunalvalet blir hennes första som partiets galjonsfigur och ledare. I kommunalvalet 2012 fick Vänsterförbundet åtta procent av rösterna, medan riksdagsvalet 2015 var en klar besvikelse.

Andersson verkar inte känna någon press, men är försiktig med att sia hur det går för partiet i valet i april.

- Jag tror att vi gör ett bra val. Det kan vara att vi inte gör ett riktigt så bra val som vi skulle vilja, vi siktar förstås högt. Men jag har en bra känsla för hur vår valrörelse har gått hittills.

Det finns många osäkra väljare som vi kan tävla om under de här sista veckorna före valet.

― Li Andersson, Vänsterförbundet

Diskussionen om att valdeltagandet kan bli extra lågt i det här valet kan man delvis skylla på medierna, anser Andersson. När folk hela tiden får höra att kommunernas betydelse minskar i och med vård- och landskapsreformen, så kan de börja tro på att det inte är viktigt att rösta, menar hon.

Samtidigt ser hon den stora andelen osäkra väljare som en möjlighet.

- Det finns många osäkra väljare som vi kan tävla om under de här sista veckorna före valet.