Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler länder överväger förbud mot elektronik i flygplanskabinen

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 14:25.
Pekplattor
Bildtext Bland annat pekplattor blir förbjudna i flygplanskabinen
Bild: EPA

Också Kanada och Frankrike överväger nu att införa nya restriktioner gällande elektronik ombord på flygplan. USA och Storbritannien har meddelat att de inför ett förbud för bland annat bärbara datorer och pekplattor av en viss storlek i kabinen.

Förbudet gäller passagerare som reser från Turkiet och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika med bland annat flygbolagen Emirates, Etihad, Qatar Airways, Turkish Airlines, British Airways och EasyJet.

Enligt amerikanska medier är orsaken till förbudet ett terrorhot mot flygplan till USA.

Enligt underrättelseinformation som nyhetskanalen ABC news rapporterar om försöker terrorgruppen Islamiska staten ta fram nya sätt att smuggla ombord bomber gömda i elektronik.

Det är oklart hur länge de nya flygreglerna kommer att gälla.

Ett plan från Turkish Airlines
Bildtext Bland annat passagerare som flyger med Turkish Airlines till USA drabbas av elektronikförbudet
Bild: EPA

I Sverige säger Transportstyrelsen att några liknande regler inte är aktuella just nu. Inte heller Tyskland, Australien och Nya Zeeland överväger några nya flygregler.

Och enligt Trafi finns det inga planer på ett motsvarande förbud i Finland.

Är incheckad elektronik säkrare?

Varför har länder då gått in för att förbjuda större elektronik bara i kabinen, och inte i det incheckade bagaget?

Arja Pulliainen, som är expert på flygsäkerhet vid trafiksäkerhetsverket Trafi, säger att det här sannolikt beror på hotbilden.

Det är givetvis möjligt att försöka transportera in bomber i elektronik i lastrummet också, säger hon. Incheckat bagage bedöms ändå tydligen som säkrare.

- Metoderna för säkerhetskontrollen är lite olika för incheckat bagage och handbagage. Allt kontrolleras förstås väldigt noggrant, men kanske man har tänkt att det som bättre motverkar det här hotet är att elektroniken sätts i det incheckade bagaget.

Frågan är svår att svara på då vi inte känner till vad hotet är, säger Pulliainen. Hon har inte mer information om elektronikförbuden än det som kommit fram i media.

- De har gjort sina egna bedömningar och beslutat att det här är det bästa sättet att svara på hotet.

Diskussion om artikeln