Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förstående vd efterlyses av HSS Medias personal

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 14:56.
Hss-medias tidningar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Anna Ruda

Personalen på HSS Medias tidningar hoppas att det nya vd:n, förutom rätt erfarenheter, också besitter visar intresse för sin personal. Den tillfällige vd:n, Thomas Peterssohn, siktar främst på att följa den redan utritade vägen.

Det gick snabbt när Svante Wahlbeck lämnade HSS Media för KSF Media. Hans tillfälliga ersättare kom därför också in snabbt på sin nya post.

- Det är bara en vecka sedan jag fick frågan om att bli tillfällig vd, säger Thomas Peterssohn.

Peterssohn är mest känd från Mittmedia som ger ut runt 30 landsortstidningar i Sverige. Därifrån fick han gå sommaren 2016.

Thomas Peterssohn står i en korridor. Han är i fyrtioårsåldern, har en ljusblå skjorta på sig under en svart kavaj.
Bildtext Thomas Peterssohn
Bild: Yle/ Elin Willows

Nu arbetar han som rådgivare åt mindre operativa bolag. Det arbetet går förstås på sparlåga när han nu är tillfällig vd på HSS Media.

Personalen på HSS Medias tidningar, Vasabladet, Syd-österbotten och Österbottens tidning, har inte heller hunnit få veta så mycket om sin nya vd, berättar Viveca Dahl som är facklig förtroendeperson på sin avdelning, Vasabladet.

- Vi vet ganska lite om Peterssohn.

Kort period

Peterssohn räknar själv med att han är på HSS Media till efter sommaren. Då borde en ordinarie ersättare ha hittats. Tills dess är hans arbete att hålla ställningarna.

- Mitt jobb är att följa den utritade vägen. Fortsätta med digitaliseringen och inte tappa tempo.

Och från personalens håll är det också vad som förväntas.

- Det rimliga är att förvänta sig det han själv också formulerar. Att han ser till att hålla tåget på rälsen och i rörelse, säger Dahl.

Hon tror inte att det påverkar det dagliga arbetet att det saknas en ordinarie vd.

- Just vad det gäller det dagliga arbetet märks det mer om det saknas journalister än om det saknas en vd.

Viveca Dahl vid HSS media.
Bildtext Viveca Dahl
Bild: Yle/Anna Ruda

Inte träffat personalen

Thomas Peterssohn har inga större tidigare erfarenheter av Vasa och Österbotten, men han ser fram emot att få.

- Österbotten är en ny och lite exotisk upplevelse.

Han är flexibel med hur mycket han ska vistas i Vasa, men han siktar på två dagar i veckan. Hans jobb går till stor del ut på att ha möten, och därför har han inte hunnit träffa hela personalen ännu.

- Jag börjar med att lära känna chefer och mellanchefer, men sen ska jag träffa personalen också, säger Peterssohn.

Viveca Dahl säger att det förstås inte är lika viktigt att de lär känna Peterssohn som den som ersätter honom. Men visst vill personalen träffa honom.

- Man behöver känna alla som finns i arbetsgemenskapen, och speciellt är det bra att veta hur en person med stora påverkningsmöjligheter tänker och fungerar.

- Vi hoppas förstås att han visar intresse för hur personalen har det, säger Dahl.

Hon framhåller att den ekonomiska situationen som HSS Media befinner sig i nu, den att ekonomin är stabil, också har haft sitt pris

- Det har inte kommit inte av sig självt, säger Dahl.

Ny vd ska se personalen

Peterssohn säger att han kan mediemarknaden bra, speciellt i Sverige, och att han gärna hjälper styrelsen, eller kommer med råd, vad det gäller jakten på en ordinarie vd.

Dahl hoppas å personalens vägnar att den nya vd:n har en grundläggande ekonomisk kunskap, allra helst inom mediebranschen.

Hon hoppas också att den nya vd:n känner regionen och kanske också är beredd att flytta hit. Men hon framhåller också relationen till personalen, att vd:n bryr sig om de anställda.

- Jag hoppas att det väljs någon som försöker skapa en arbetsplats där folk mår bra och inte drabbas av utbrändhet eller liknande, säger Dahl.