Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny Mercedes-modell ska tillverkas i Nystad - 1 000 nya jobb

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 16:00.
Mercedesbilar tillverkas i Nystad
Bildtext Valmet Automotive tillverkar redan två modeller av Mercedes i Nystad.
Bild: Yle/Jesper Alm

Valmet Automotive börjar tillverka en helt ny serie av Mercedes-personbilar vid bilfabriken i Nystad. Ytterligare 1 000 personer ska rekryteras till fabriken.

- Det här är ett stort projekt för oss och utsikterna för fabriken är gynnsamma, sade vd:n Ilpo Korhonen vid en presskonferens på onsdag.

Det handlar om en personbilsmodell i det så kallade kompakta segmentet, motsvarande Mercedes nuvarande A- och B-serier. Modellen har ännu inte presenterats för allmänheten.

Enligt kontraktet mellan Valmet Automotive och Mercedes ska tillverkningen i Nystad inledas under den senare hälften av 2018 och pågå i flera år.

- Vårt samarbete med Valmet Automotive har varit ytterst framgångsrikt. Det här är en naturlig fortsättning på det samarbetet, säger direktör Klaus Zehender vid Mercedes-Benz i ett pressmeddelande.

Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik.
Bildtext Mercedes GLC-modell började tillverkas i Nystad i februari 2017.
Bild: YLE/Ari Welling

Vid fabriken i Nystad tillverkas sedan tidigare Mercedes GLC-modell och modeller i A-serien.

Tillverkningen av A-serien upphör vid fabriken vid årsskiftet, men tillverkningen av GLC-modellen fortsätter tillsvidare.

För tillverkningen av den nya modellen behövs nyinvesteringar för tiotals miljoner euro, främst en ny svetsnings- och monteringslinje. Förberedelserna inleds omedelbart.

1 000 nya jobb

Bilfabriken i Nystad har i dag 2 300 anställda, och 300 kommer att börja jobba vid fabriken under våren och sommaren.

Efterfrågan på GLC-modellen och A-serien är såpass stark att det behövs mer nyrekryteringar.

- Vi behöver ytterligare 1 000 anställda med anledning av orderläget, säger Ilpo Korhonen. Det handlar inte bara om bilmontörer, utan också om administrativ personal.

Fabriken rekryterar redan aktivt via sociala medier, men under de följande fyra veckorna ordnas också rekryteringsjippon på flera orter. Personaldirektör Tomi Salo medger att rekryteringstakten är utmanande.

- Det finns nog tillräckligt med lämplig arbetskraft att tillgå, den stora frågan är hurdana möjligheter folk har att flytta till Nystad.

Det råder redan akut brist på lämpliga bostäder, framförallt hyresbostäder i Nystad. Tomi Salo antar att en del av de nyanställda kommer att se sig om efter bostäder i Åbo, Raumo och grannkommunerna.

Diskussion om artikeln