Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

AP:Trumps förre kampanjchef jobbade för att främja Putins intressen

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 14:41.
Paul Manafort, Trumps förre kampanjchef
Bildtext Paul Manafort
Bild: EPA

President Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort jobbade i hemlighet för en rysk miljardär för att främja president Vladimir Putins intressen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP som hänvisar till konfidentiella rapporter som den har fått tag på.

Manafort jobbade enligt AP för den ryska aluminiummagnaten Oleg Deripaska från år 2006 till åtminstone 2009. Och fick betalt tio miljoner dollar årligen för det.

Enligt AP skrev Manafort år 2005 en strategiplan som Putins regering enligt honom kunde dra stor nytta av.

Planen skulle påverka politik, affärsverksamhet och nyhetsbevakningen i USA, Europa och de forna Sovjetrepublikerna för att främja den ryska regeringen.

Under den här tiden blev de amerikansk-ryska relationerna under president George W. Bush allt sämre.

FBI utreder Manafort för ryska kontakter

Manafort presenterade enligt AP strategiplanen för Oleg Deripaska, som är nära allierad med Putin. Efter det skrev Manafort under ett arbetskontrakt på tio miljoner dollar per år.

Paul Manafort är en av dem som FBI just nu utreder för misstänkta kontakter till Ryssland under Trumps presidentvalskampanj.

Både Trumps administration och Manafort själv har hävdat att han aldrig har arbetat för ryska intressen.

Manfort tvingades avgå från posten som Trumps kampanjchef i augusti ifjol på grund av kopplingar till Ukrainas förre president Viktor Janukovytj.

Manafort ska ha tagit emot flera miljoner dollar i svarta pengar av ex-presidentens ryssvänliga parti. Han bestred anklagelserna om korruption. 

Närmare kopplingar till Ryssland än man trott

Enligt AP visar de dokument man har fått tag på att Paul Manafort har närmare kopplingar till Ryssland än man tidigare har trott.

Manafort medger i ett uttalande till AP att han har arbetat för Oleg Deripaska, men säger att hans arbete orättvist framställs som opassande och att det hela är en del av en smutskastningskampanj.

Enligt Manafort representerade han Deripaska i affärer och personliga ärenden i länder där magnaten hade investeringar. Arbetet hade inget med ryska politiska intressen att göra, säger Manafort.

Rysslands president Vladimir Putin och miljardären Oleg Deripaska
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och miljardären Oleg Deripaska
Bild: EPA

Oleg Deripaska har blivit en av Rysslands mest förmögna män under Vladimir Putins styre. Hans investeringar utomlands anses allmänt främja Kremls intressen.

Deripaska äger Basic Element Co. som sysselsätter 200 000 personer runt om i världen inom bland annat jordbruks-, luftfarts- och försäkringsbranschen. Han äger också ett av världens största aluminiumföretag.

Enligt finanstidskriften Forbes är Deripaskas förmögenhet värd uppskattningsvis drygt fem miljarder dollar.

Nya anklagelser om Ukraina

Samtidigt kommer det nya anklagelser om Paul Manaforts Ukrainakopplingar. Han anklagas nu i Kiev för penningtvätt.

Enligt en ukrainsk jurist har Manafort försökt hemlighålla att han år 2009 fick 750 000 dollar av Viktor Janukovytjs parti.

Manafort ska ha fått betalt för datorer, men några datorer existerade inte utan alla pengar gick via offshorebolag i Belize.

Enligt juristen var det här ett system som ofta användes av Janukovytj och hans parti för att tvätta pengar.

Manaforts talesman har tillbakavisat anklagelserna.

Diskussion om artikeln