Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Unga finländare gör hellre annat än bildar familj

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 10:57.
Spädbarn
Bild: Unsplash / Janko Ferlic Koper

Att försöka få barn halkar allt längre ner på de unga finländarnas prioriteringslista. Många säger att de gärna vill ha barn, men absolut inte just nu. Det här leder till att var femte kvinna kommer att bli barnlös, säger Anna Rotkirch från Befolkningsförbundet.

Finländarna önskar sig i snitt färre barn än tidigare. Dessutom tycker många att det är bättre att få dem lite senare i livet.

- På 70-talet var de så att alla de finländare som fick barn fick dem innan de fyllde 30. Det var jätteovanligt att få något barn alls efter det, vare sig det var det första eller fjärde. Då fick man barn när man var ung och när man var 30 gjorde man annat, säger Anna Rotkirch från Befolkningsförbundet.

familjeforskare anna rotkirch
Bildtext Familjeforskare Anna Rotkirch
Bild: Yle

Anna forskar i parförhållanden och familjebildning. För ett par år sedan var hon med och gjorde en familjebarometer för Befolkningsförbundet som visar att finländarnas inställning till när det är läge att bilda familj har förändrats nämnvärt de senaste åren.

- Vissa saker har länge varit stabila i Finland, som att man vill ha två till tre barn och tycker att den ideala åldern att få dem är kring 25. Men här kan vi nu konstatera vissa förändringar som är väldigt intressanta.

I synnerhet kvinnorna svarade i allt högre grad att det finns många andra saker i livet som intresserar mer än barn.

- Då bestämde vi oss för att göra en till familjebarometer där vi reder ut vilka de här andra sakerna är. Vad är det som håller på att förändras i hela synen på familjeliv och barnskaffning i Finland?

"Sen någon gång brukar jag tänka. När det känns rätt. Sanningen är ändå att jag aldrig tror att den stunden kommer. Stunden då livssituationen är "rätt" för att bli mamma.

Att axla det enormt stora ansvaret och uppfostra en liten typ till att bli en förståndig, genuin och bra person skrämmer mig. Speciellt eftersom livet i dag är så annorlunda jämfört med hur det var när jag själv var barn. Ångesten växer när jag läser artiklar om att nästan varje sjuåring kommit i kontakt med och sett på porr. Hur ska jag kunna förklara allt, förbereda barnet på allt hen borde veta och förstå?

Å andra sidan är jag heller inte färdig att ge upp mitt personliga, ganska hektiska, men fantastiska liv. Att få ett barn skulle göra att jag och mina intressen nedprioriteras och jag vet inte om jag är beredd på det."

- Kvinna, 26 år

Tar det egna livet slut?

Men vad är det då som ligger bakom trenden att allt fler vill ha barn allt senare? Handlar det helt enkelt om att åttio- och nittiotalisterna är så egoistiska att tanken på barn skrämmer dem?

- Nej, så är det nog inte. Men den här generationen har så många olika möjligheter och kan välja att använda sin tid på så många intressanta sätt att man lätt prioriterar bort barn. Man ser också föräldraskapet som något väldigt stor, ansvarsfullt och viktigt. Och det är det ju. Men det som förvånar mig lite är uppfattningen att det egna livet tar slut när man får barn.

Väldigt ofta är det så att det enda stället man ser barnfamiljer är i matbutiken och det är kanske inte den trevligaste situationen med alla godishyllor och raseriutbrott.

Anna Rotkirch

Anna påpekar att en sak som ofta påverkar viljan, eller oviljan att ha barn är om man möter barn i sin vardag.

- Har du yngre syskon eller syskonbarn? Väldigt ofta är det så att det enda stället man ser barnfamiljer är i matbutiken och det är kanske inte den trevligaste situationen med alla godishyllor och raseriutbrott, säger Anna.

Det kan helt klart påverka bilden man har av livet som förälder om det enda man ser är stressade föräldrar med två skrikande barn och en shoppingvagn.

Den oönskade barnlösheten rekordhög

Det är naturligtvis svårt att på förhand säga exakt hur ett barn förändrar livet. Det beror mycket på personligheter och livssituationen i övrigt. Anna är mån om att påpeka att Väestöliitto vill att alla ska leva precis det liv de anser passa dem, med eller utan barn.

- Men det som händer i Finland just nu är att den oönskade barnlösheten är rekordhög och har fortsatt att öka de senaste åren. Att folk väljer att skaffa barn senare i livet är också den största enskilda faktorn till att nativiteten sjunker.

Det som händer i Finland just nu är att den oönskade barnlösheten är rekordhög och har fortsatt att öka de senaste åren.

Anna Rotkirch

Den här trenden innebär att ungefär var femte kvinna och var fjärde man som är ung just nu antagligen kommer att bli barnlös. Det oroar Anna eftersom de flesta som deltagit i familjebarometern, som publiceras i höst, svarat att de vill ha barn någon gång men inte just nu.

- Om man skjuter upp det för länge så kan det bli knappt med tid.

Men självklart finns det också flera positiva saker med att bli förälder först senare i livet.

- Barnet är oftare önskat och planerat, och det kommer förhoppningsvis till ett stabilt parförhållande. Man kanske också har mer tålamod som förälder om man är lite äldre. Det är inte alls så att det enbart skulle vara en dålig sak att få barn senare. Men det stora problemet här är att en minoritet av de som skjuter upp barnskaffande inte kommer att kunna få barn alls.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Om du svarade inget av de ovanstående alternativen får du gärna använda kommentarsfältet för att berätta om din situation.

Diskussion om artikeln