Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De lär sig svenska på ett lekfullt sätt

Från 2017
Elever på lektion i förgrund med lärare som pratar vid tavlan
Bild: Yle/Jonathan Sjöberg

Att lära sig ett nytt språk är det nog många som tycker är svårt. Men tänk dig att din lärare inte ens kan kommunicera på samma språk som du själv. I februari tog Malax kommun emot tio kvotflyktingar. Sju av dessa som är barn hamnade i samma förberedande klass. Vi åkte till Petalax skola för att prata med den nyinsatta läraren Magdalena West som är klassföreståndare.

Det är eftermiddag när jag kommer in i klassrummet på Petalax skola. Jag blir insläppt av Magdalena West som är ny lärare på skolan. Hon ska undervisa nyanlända barn från Syrien i svenska

Jag sätter mig längst bak för att observera lektionen. Magdalena pekar på mig och säger mitt namn, när hon berättar vad jag jobbar med, håller hon upp en radiospelare.
Det kan vara svårt med ett nytt språk i vanliga fall men ännu svårare för de här barnen, då ingen av de har någon större erfarenhet av engelska.
Men med bilder, kroppsspråk och sammanhang går det alltid att göra sig förstådd.

"Det är en buss" säger en av pojkarna när en bild på en röd buss dyker upp på skärmen längst fram i klassrummet. Det är en av de olika bilder på djur eller föremål som visas.
När barnen vet vad bilden föreställer och vad det heter på svenska, räcker de upp handen. Trots att det är en knapp halvtimme kvar av skoldagen är de inte trötta utan snarare ivriga och glada att få lära sig.

Ibland reser de sig upp ur sina bänkar och kanske knäpper de i fingrarna, inte på ett nonchalant sätt, utan bara i iver att få visa vad de kan. Nån gång är de för snabba och det blir fel men oftast blir det rätt - trots att de för knappa två veckor sedan inte kunde mer än det svenska alfabetet.

- De pratar arabiska och är bekanta med familjerna som kom till Petalax för 1,5 år sedan. När jag tog emot dem förra veckan, så kunde de nästan hela alfabetet, det har de lärt sig på egen hand, säger West

Barnen är mellan 8 och 16 år, de har bara gått i skolan ett par veckor, och trots det redan lärt sig mycket. Fokuset ligger på just svenskans grunder, färger, alfabetet och siffror.

- Vi jobbar jättemycket med bilder och försöker lära oss svenska på ett lekfullt sätt.

Lärare som sitter vid katedern framför tavlan i klassrummet.
Bildtext Magdalena West
Bild: Yle/Jonathan Sjöberg

Hinder längs vägen

- Vi är väldigt väl medvetna att det finns kulturella skillnader och det jobbar vi naturligtvis med. Klart det kan komma stunder då motivationen tryter även för de här eleverna, men hittills har de varit positivt inställda, säger West.

Mottagandet i byn har dock varit gott. Barnen har kommit in i olika aktiviteter som träning på gym och fotbollsträning.

- Jag skulle säga att de blivit väldigt väl emottagna här i Petalax.

Förhoppningar

- Min förhoppning är att de ska trivas här i Petalax och i den här klassen, och att de ska kunna såpass bra svenska att de kan integreras i vanlig klass.

Eleverna ska läsa sammanlagt 900 - 1000 timmar innan det är aktuellt, men det är inte så långt bort som det verkar.

- Förra läsåret kom det en annan grupp kvotflyktingar, också de från Aleppo. De är nu integrerade i vanlig klass.

Text: Jonathan Sjöberg, praktikant

Diskussion om artikeln