Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fettborttagning med ultraljud inom skönhetsvård kan äventyra hälsan

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 10:02.
Fet person.
Bildtext
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ultraljudsundersökningar anses i de flesta fall vara säkra om de utförs på rätt sätt. Enligt en färsk utredning används ultraljudsapparater allmänt inom skönhetsvården och där kan de högeffektiva apparaterna vara skadliga för kunden.

Avlägsnande av fett (så kallad ultraljudskavitation) kan vara farligt för kunden, säger Social- och hälsovårdsministeriet i en rapport. Ingreppet görs med hjälp av apparater som har kraftig effekt vilket kan äventyra kundens hälsa.

Den här typen av ingrepp lämpar sig till exempel inte för gravida personer.

Social- och hälsovårdsministeriet och Strålsäkerhetscentralen (Stuk) anser det befogat att även i övrigt kontrollera användningen av ultraljud bättre inom skönhetsvården.

Kavitation är en annan sak än medicinskt ultraljud

Ultraljudskavitation innebär att fettväv förstörs med ultraljud så att fettet kan försvinna från kroppen via ämnesomsättningen. Den här typen av ingrepp utförs på uppskattningsvis hundra verksamhetsställen i Finland.

Vid kavitation kan ultraljudet tränga in i kroppen till ett djup av tiotals centimeter. Skelettet, de inre organen och ett foster hos en gravid kvinna exponeras då för ultraljud. Ultraljudet kan skada blodkärl och nervsystem samt orsaka inflammation och blödning i vävnader.

Dessutom kan ämnen som ansamlats i fettlagret frigöras vid ett ingrepp. Ämnena transporteras i kroppen och kan orsaka en risk för hälsan hos den som behandlas, ett ammat barn eller ett foster.

Cancerscreening och fosterscreening är säkra

Medicinska ultraljudsundersökningar till exempel vid cancerscreening och fosterscreening är en annan sak och anses inte äventyra patientens eller fostrets hälsa.

Vid fosterscreening används apparater med en betydligt lägre effekt än vid kavitation.

Social- och hälsovårdsministeriet planerar att införa gränsvärden för exponering av ultraljud (i icke-medicinska sammanhang) i samband med totalreformen av strålskyddslagen, och då kan övervakningen effektiveras.

Motsvarande utredningar har gjorts också i andra länder, bland annat i Förenta staterna, Tyskland och Storbritannien.

Diskussion om artikeln