Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julia blev sysslolös efter nian: ”Jag kände mig ganska värdelös”

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 09:09.
Julia kahvilassa töissä 13.4.2017
Bildtext Julia Aminoff jobbar på café och går i gymnasium
Bild: Retu Liikanen / Yle

Adertonåriga Julia Aminoff radar upp färggranna smoothies på ett café i södra Helsingfors. Hennes arbetsdag har börjat halv sex på morgonen men är inte slut när arbetspasset är över. På kvällen deltar hon i några lektioner psykologi och religion på vuxenlinjen vid Tölö gymnasium.

För några år sedan hade Julia Aminoff aldrig trott att hon skulle vara här i dag. Efter grundskolan gick hon först i aftongymnasiet men vantrivdes där. Hon hade ingen motivation och följde inte skolans regler, så hon tvingades lämna gymnasiet.

Hon försökte börja på ett annat gymnasium, Lärkan i Helsingfors, men också där slutade hon. Julia menar att problemen med skolgången berodde på hennes attityd.

Jag var en arrogant sextonåring.

― Julia Aminoff, 18
Julia kahvilassa töissä 13.4.2017
Bildtext Julia Aminoff sov och gjorde ingenting i flera månader.
Bild: Retu Liikanen / Yle

- Jag stökade till det ganska mycket i skolan. Jag kände att jag inte lärde mig, jag var inte aktiv eller villig att sätta mig in i studierna, säger Julia Aminoff.

I flera månaders tid gjorde Julia praktiskt taget ingenting. Hon sov en hel del och kände sig värdelös eftersom hon var helt utanför samhället.

- Det kändes sådär att fuck, nu for det här också fel. Vad tar man sig till sen, när man redan testat alla grejer, säger Aminoff.

Viktigt med vuxna som peppar

Till slut fick Julia hjälp via ungdomsverkstaden Sveps i Helsingfors. Där började hon sakta få in rutiner i sitt liv och nysta upp vad hon ville. Viktigast för henne var att det fanns ett ställe där dörrarna stod öppna, när andra dörrar hade stängts.

- Särskilt i åldern kring sexton år känns det bra att ha några äldre människor som vägleder en. Man vet ju ändå inte så mycket som man tror sig veta i den åldern, säger Julia.

För verksamhetsledaren Tariku ”Tarre” Ahlfors är det ingen överraskning att Julia har kommit vidare och nu kan kombinera arbete med gymnasiestudier. Det är därför ungdomsverkstäderna finns till – för att uppmuntra de unga som fallit utanför systemet.

Tariku töissä nuorisopajassa 13.4.2017
Bildtext Tarre Ahlfors på Sveps.
Bild: Retu Liikanen / Yle

- Många som kommer hit är lite rädda för att misslyckas. Vi börjar bolla med dem, försöker komma på vad de är bra på och försöker höja deras självförtroende. Det kan vara en lång process, säger Ahlfors.

Tvinga unga till studier?

Allt fler unga blir sysslolösa redan efter grundskolan och en av de svåra politiska frågorna är hur Finland ska hantera problemet. Julia är tveksam till att man med hjälp av lagstiftning skulle kunna tvinga unga att ta emot en studieplats. Hon tycker att uppmuntran fungerar bättre.

Verksamhetsledaren Tarre Ahlfors på Sveps tycker att man inom utbildningen kunde luckra upp så att unga friare kunde byta inriktning inom samma skola. De kunde prova på olika utbildningar och till exempel hoppa över från frisörsutbildning till merkonomutbildning.

Livet börjar kretsa kring internet och teveserier. Det tar inte många veckor förrän man är helt utanför.

― Tarre Ahlfors, Sveps

Viktigast är enligt Ahlfors att de unga inte stannar hemma alltför länge.

- Då blir man lätt utanför och livet börjar kretsa kring internet och teveserier. Det tar inte många veckor förrän man är helt utanför, säger Ahlfors.

Han önskar att det i framtiden ska bli lagstadgat för kommunerna att ordna uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder.

- Nu söker vi varje år pengar på nytt och får spänna oss för hur mycket vi får, säger Ahlfors.

Ett reportage med Julia Aminoff ingick i Kommunalvalsdebatten om ungdomar och sysselsättning torsdag 23 mars 2017 i Yle Fem.