Sipilä: Det finns andra metoder att förbättra tjänstemännens kunskaper i svenska än obligatorisk studentsvenska
Statsminister Juha Sipilä vill - trots tidigare uttalanden - ändå inte återinföra obligatorisk svenska i studentexamen.
I går gav han delvis motstridiga besked till olika medier. I dag säger han att tjänstemännens allt sämre kunskap i svenska är oroande men att det finns flera andra sätt att åtgärda problemet.
Statsministerns svar helt klart. Då han får frågan om huruvida studentsvenskan borde återinföras säger han så här:
- Vi behöver hitta positiva lösningar. Att återinföra tvångssvenska i studentsvenskan är inte den bästa lösningen. Vi behöver finna andra sätt att förbättra tjänstemännens kunskaper i svenska.
Sipilä: Kraven kan skärpas på universitetsnivå och i skolan kan man införa ett extra prov
Det finns enligt Sipilä framförallt två andra sätt som kan bidra till att kunskapen i svenska förbättras.
En möjlighet är att höja kraven för den så kallade tjänstemannasvenskan. I dag krävs det en kurs som ger 5 studiepoäng vid universiteten.
En annan möjlighet - som man nu testar i Karleby - är att ge gymnasieeleverna en möjlighet att avlägga ett prov i tjänstemannasvenska redan före studentexamen.
Statsministerns definitiva nej står delvis i kontrast till tidigare uttalanden
Statsministerns definitiva nej till den obligatoriska svenskan i studentexamen står delvis i kontrast till det han sagt i intervjuer för såväl tankesmedjan Agenda som Yle Nyheter.
I går önskade han en utredning av hur den frivilliga svenskan har påverkat tjänstemännens kunskaper. Han sade att man därefter kunde diskutera om svenskan borde bli obligatorisk i studentexamen igen.
I dag är den lösningen inte längre aktuell.
- Man måste kunna diskutera också den möjligheten. Men själv tycker jag att positiva lösningar är bättre än att återinföra tvånget för alla som kanske inte tänker bli tjänstemän.
Positiva lösningar är bättre än att återinföra tvång för alla som kanske inte tänker bli tjänstemän.
Statsminister Juha Sipilä 22.3.2017