Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina bannlyser Rysslands representant i Eurovision Song Contest

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 16:27.
Julia Samojlova, Rysslands representant i Eurovisionen som bannlystes från Ukraina
Bildtext Julia Samojlova
Bild: /All Over Press

Ukraina sätter stopp för Rysslands representant i årets Eurovision Song Contest. Enligt Ukrainas säkerhetstjänst får sångaren Julia Samojlova inte komma in i landet eftersom hon har brutit mot ukrainska lagar.

Samojlova har nu inreseförbud i tre års tid.

Orsaken uppges vara Samojlovas konsert på den ockuperade Krimhalvön sommaren 2015.

Enligt myndigheterna bröt hon mot ett ukrainskt beslut som innebär att utlänningar måste ha ett specialtillstånd utfärdat av Ukraina för att besöka Krim.

Ryssland kritiserar i skarpa ordalag Ukrainas beslut.

Vice utrikesminister Grigorij Karasin säger till nyhetsbyrån Interfax att det är ytterligare en skandalös, cynisk och inhuman handling av de ukrainska myndigheterna.

"Inte förvånande"

Svenska Yles Eurovisionskommentator Eva Frantz är inte förvånad över Ukrainas beslut att bannlysa Samojlova.

-Redan då Ukraina vann fjolårets tävling var det högst oklart om Ryssland alls skulle delta 2017. Men strax före deadline skickade man i alla fall in ett bidrag till tävlingen och bekräftade därmed sin medverkan.

Eva Frantz.
Bildtext Eva Frantz
Bild: Jyrki Valkama

- De senaste åren har publiken buat öppet åt de ryska artisterna, dels på grund av konflikten mellan Ukraina och Ryssland, dels på grund av landets kontroversiella antigay-lag. Men ingen är väl så grym att den buar åt en person i rullstol? Det har spekulerats en del i om valet av Julia Samojlova är Rysslands taktik för att komma åt buandet.

- Min tippning är att Ryssland inte kommer att skicka någon annan artist utan i så fall hellre stannar hemma. Det ligger nära till hands att skapa en martyr av den ljuva skönsjungande rullstolsburna Julia Samojlova som behandlas så här fult av Ukraina. Det blir en politisk teaterföretällning med 200 miljoner tittare.

Eurovision Song Contest hålls i Kiev i maj.

Diskussion om artikeln