Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutgrälat – Nyström och Kaisti tänker nå OS och Europatoppen

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 01:41.
Anton Kaisti och Jenny Nyström spelar badminton.
Bildtext Anton Kaisti och Jenny Nyström firade turneringsseger senast för en dryg vecka sedan i Portugal.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Flerfaldiga FM-vinnarna i badminton är en vinnande kombination igen. Jenny Nyström och Anton Kaisti har lagt konflikterna bakom sig och siktar högt tillsammans.

– Det gick inte riktigt gick som det skulle. Anton spelade med andra par då jag hade skrivningar och inte kunde tävla så mycket. När han märkte hur bra de var och att jag inte var lika bra så blev han sur på det. Jag blev stressad när han blev sur på mig och då gick det inte alls ihop.

Så här berättar Jenny Nyström om hur det gick till då hon och Anton Kaisti sade upp sitt mixed dubbel-partnerskap för ungefär tre år sedan.

Kaisti medger att det var han som inte hanterade motgångarna så väl.

– Vi spelade några turneringar ganska dåligt och vår kemi var inte så stark. Så spelade jag med en flicka från Bulgarien och hon var ganska bra. Sen började jag jämföra Jenny med henne. och så blev det lite så att … ja.

Ja, det blev så att duon avbröt den gemensamma satsningen och gick skilda vägar.

Men i slutet av förra året hittade Nyström och Kaisti tillbaka till varandra och efter det har de vunnit tre internationella turneringar tillsammans.

Behöver inte psykolog

Då tanken om att spela ihop igen uppstod var det först dags för en liten palaver. Någon större dramatik handlade det inte om men en sak var klar.

– Vi bestämde att det inte får gå som det gick tidigare. Vi talade med varandra om att försöka lyckas bättre den här gången. Och bra har det gått, det har varit mycket roligare nu, säger Nyström glatt.

Jenny Nyström.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Om man ska spela dubbel tillsammans så måste det klicka. Om man inte kommer överens som människor så då går det nog inte att spela tillsammans heller. Man måste ha bra kemi. Vår kemi är bättre nu och vi kan prata bra om matcherna och allt sådant, menar Kaisti.

– Vi har båda gått framåt både mentalt och spelmässigt. Jenny är mycket starkare nu och bättre på försvar.

Nyström håller med om att det nu är två mognare spelare som bildar ett par.

– Båda har blivit mycket bättre, jag har definitivt blivit bättre vid nätet så jag tror att Anton känner sig tryggare. Vi umgås inte så mycket utanför träningarna men sen på banan så känns det jättebra. Ifall det skulle börja gå dåligt och vi tappar kemin så måste vi kanske hitta på något. Men inte är det som att vi skulle sitta hos en psykolog tillsammans, ler Nyström.

Olika människor

Som personer är duon ändå annorlunda. Nyström sprudlar av energi medan Kaisti är av den lugnare sorten. Det här syns tydligast i matchsammanhang.

– Jag tycker själv om att tala mycket på banan och om man vinner en boll så ropar man och såhär. Men det gör Anton inte så mycket utan han är mer tystlåten. Det är inte så att det stör mig men om han skulle göra det mera så skulle jag kanske få mera feelis, funderar Nyström.

Kaisti håller med om att paret är varandras motpoler vad gäller utstrålningen på banan men tycker inte att det är något problem, snarare roligt.

– Jag har märkt att jag inte brukar ropa lika mycket på banan. Hon brukar ropa för mig också och jag tar det lugnt medan hon skriker. Men det stör mig inte alls.

Anton Kaisti.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Nyström misstänker ändå att hennes partner nog har lite mer jubel i sig. Det gäller bara att nå tillräckligt stora framgångar.

– Jag märker nog på Anton att han går lite igång om det är en jämn match. Om vi tar bra segrar så tror jag nog att det kommer!

Satsar långt

Den nya satsningen har i alla fall än så länge burit frukt. Duon har nått sina målsättningar som handlat om att vinna tävlingar och kliva i rankingen. På världsrankingen har Nyström och Kaisti brutit sig in bland de 90 bästa och av europeiska par är de rankade i topp-50.

I slutet av april blir det dags för EM i Kolding i Danmark. Ännu räknar Nyström inte med en fullträff men i framtiden hoppas hon på att ha något att hämta med sig från Europamästerskapen. Också OS 2020 är i tankarna.

– Vi har som mål att komma med till Tokyo, det skulle vara jättefint. Och att klara oss i EM. En medalj inom fyra år tycker jag att kan vara helt realistiskt om vi får bra träning utomlands, tillsammans med Sveriges eller Tysklands landslag.

Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Vid sidan av stundande EM så är siktet inställt på VM i Skottland som står på programmet i augusti. Ännu har Nyström och Kaisti inte säkrat sitt deltagande men Kaisti är optimistisk.

– Vi har två turneringar på oss att samla poängen som vi behöver. Om vi spelar tillräckligt bra borde det räcka.

Som det ser ut nu så kommer partnerskapet att hålla. Kaisti verkar i alla fall vara nöjd med läget.

– Jag tror vi fortsätter så länge vi bara spelar.

Diskussion om artikeln