Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maktspel i Mercedes? ”Blir svårt för Bottas att slå Hamilton”

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 21:40.
Valtteri Bottas i sin Mercedesbil.
Bildtext Ska Bottas kunna samarbeta bättre med Lewis Hamilton än Nico Rosberg lyckades med?
Bild: All Over Press

Mercedes har inte en etta och en tvåa, sade Valtteri Bottas på onsdag. Så är det ändå inte i praktiken, säger F1-experten Fredrik af Petersens. Det kommer att bli tufft för Bottas, säger af Petersens.

Med F1-säsongen runt hörnet finns det bara en stor favorit: Lewis Hamilton. Det är vadslagningsbyråerna överens om, och Fredrik af Petersens håller med.

– Men det kan hända att det finns förare som helt plötsligt får riktigt fart på bilen och förstör dagen för engelsmannen, säger af Petersens till Yle Sporten.

En som hoppas på snabba varvtider är Valtteri Bottas, som måste leverera för att få fortsatt förtroende i mästerskapsstallet Mercedes. Bottas – som sitter på ett ettårigt kontrakt – har nu karriärens stora chans.

– Han kör alltså mot och tillsammans med Lewis Hamilton, som vi alla vet är en fantastisk racerförare. Det kommer bli svårt för Valtteri att slå Lewis. Tack vare Mercedes kommer han att få sitt riktigt stora genombrott och kanske han kommer att vinna ett par lopp i år.

Också Mika Häkkinen säger att Bottas står inför en stor utmaning – men en positiv sådan.

Hamilton kan få fördelar av stallet

Lewis Hamilton har tre VM-titlar under bältet och blev enligt af Petersens rosenrasande då Nico Rosberg lade vantarna på titeln i fjol.

Det är alltså en revanschsugen stallkamrat, som inte är känd för sin samarbetsvilja, som är Bottas partner i år.

Trots Hamiltons historia i Mercedes säger Bottas att Mercedes inte har en första- och andraförare. Det håller inte riktigt af Petersens med om.

– Indirekt kommer Mercedes att satsa på att Hamilton ska bli världsmästare. Jag tror alltså att det indirekt kommer att bli ett och två. Det innebär att när Mercedes tar fram delar som man testar är det Lewis som får dem först och Valtteri sist. Men jag säger inte att Valtteri kommer att sättas i skymundan på något sätt. Absolut inte. De kommer att satsa på honom också.

Nico Rosberg tittar på Lewis Hamilton.
Bildtext Lewis Hamilton och Nico Rosberg var inte bästa vänner.
Bild: xpbimages.com / All Over Press

”Måste vara uppe och slåss om segrarna”

Säsongen 2017 kommer med högsta sannolikhet att bli en vattendelare för Bottas fortsatta karriär. Lyckas han kan Mercedes förlänga kontraktet, annars får en annan förare chansen.

– Han måste vara med uppe och slåss om segrarna i alla lopp, och då säsongen är slut skulle det inte skada om han ligger tvåa i VM-tabellen. Men det kommer att bli tufft. Han får satsa mycket.

Diskussion om artikeln