Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorforskare: Första tankarna går till IS och al-Qaida

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 06:09.
Polisoperationen i London fortsatte in mot natten.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Terrorforskaren Leena Malkki säger att attacken i London har drag av ett terrordåd, och liknar delvis dåd som utförts av nätverket IS.

Det är ändå för tidigt att säga med säkerhet, enligt Malkki.

- Den här typen av dåd är lätta att utföra. Sättet har använts av personer som har inspirerats av IS och det kunde också vara ett beställningsarbete av IS, säger Malkki till Yle Nyheter.

Men också andra har använt sig av samma modell.

Fyra personer dödades i eftermiddagens attack i centrala London, varav en var gärningsmannen, och många personer skadades allvarligt.

Polisen i London utreder händelserna som ett terrordåd. Enligt Malkki betyder det inte att det nödvändigtvis handlar om terrorism, utan snarare om hur polisen tänker agera.

Mera information om gärningsmannens motiv klarnar först när polisen vet mera om hans bakgrund och identitet och när händelseförloppet klarnar.

IS brukar meddela om attentat via sociala medier.

Låter ogenomtänkt

Den svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp anser att dådet låter ogenomtänkt.

- Att han lyckats ta sig in på området beväpnad med två knivar och hugga en polisman, det låter inte som det mest genomtänkta dåd. Det låter impulsivt, säger Ranstorp till Sveriges radio.

- De första tankarna går till IS och al-Qaida, för det är hot från dem man avvärjt innan, säger forskaren.

Terrorismen kan öka

Attentatet inträffade på årsdagen för terrordådet i Bryssel och det liknar många av de dåd som utförts i Europa under de senaste åren.

Enligt Leena Malkki kan det kännas som om terrorismen har ökat i Europa, men det beror delvis på att det under en lång tid förekom färre terrordåd.

Experter väntar sig att jihad-relaterad terrorism fortsätter och också ökar något.

Diskussion om artikeln