Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trots Trumps vallöften: Inget nytt i USA:s IS-strategi

Från 2017
Rex Tillerson i talarstolen.
Bildtext Rex Tillerson var vd för oljebolaget Exxon Mobil innan Trump valde honom till utrikesminister.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USA kommer att öka pressen på IS, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson på ett toppmöte för att bekämpa terrornätverket. Trots Donald Trumps vallöfte har försvarsminister Jussi Niinistö inte sett några stora förändringar i strategin mot IS än.

Utrikesministrar och andra ministrar från över sextio länder flockades på onsdagen i Washington för att diskutera strategier för att bekämpa terrornätverket IS. Det var USA:s utrikesminister Rex Tillerson som bjudit in medlemmarna i den internationella koalitionen mot IS till ett toppmöte. Finland representerades av försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf).

Gruppfoto av ministrar vid mötet som ska bekämpa terrornätverket IS.
Bildtext Gruppfoto på ministrarna på mötet. Rex Tillerson i nedre raden i mitten med gråtonad slips, Jussi Niinistö i översta raden ovanför honom, i randig slips.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Efterlyste större insatser från andra länder

Rex Tillerson sade att USA vill ha tuffare tag mot IS.

- Att förnedra IS är inte vår slutliga i målsättning, vi måste besegra IS. Det finns många angelägna utmaningar i Mellanöstern, men att besegra IS är USA:s främsta mål i regionen, sade Tillerson.

Tillerson syftade också till president Donald Trump i sitt inledningsanförande.

- Under Trumps ledarskap och med styrkan i denna historiska koalition kommer vår gemensamma fiende att vara under intensiv påtryckning, sade Tillerson.

I samma andetag önskade han större satsningar från andra länder.

- USA vill göra sin andel men omständigheterna på marken kräver mera från er alla. Jag ber att varje land granskar hur det bäst kan stödja dessa viktiga stabiliseringsinsatser, speciellt då det gäller militära och finansiella resurser.

Planer på att utbilda poliser i Irak

Finland bidrar till kampen mot IS med ungefär hundra personer i Irak, ett antal som är stort i förhållande till Finlands folkmängd. Soldaterna bidrar genom att bland annat utbilda lokala trupper.

Finland har också stött återuppbyggnadsarbetet ekonomiskt.

Därutöver diskuteras som bäst att Finland också skulle bidra genom att utbilda irakiska poliser.

Trumps strategi påminner om Obamas

USA:s president Donald Trump lovade under sin valkampanj att besegra terrornätverket IS genom att “snabbt och effektivt bomba helvetet ur IS”. Han gick aldrig in på några detaljer om hur det ska gå till men talade upprepade gånger om att han hade en säker men hemlig plan för att oskadliggöra terrornätverket.

Trump kritiserade också flera gånger den tidigare presidenten Barack Obama för att han höll på att förlora kampen mot IS.

Trump gav sedan ändå i januari försvarsministeriet i uppdrag att komma med en plan för hur terrornätverket skulle besegras. Hittills har USA:s strategi gått ut på att stödja lokala trupper, precis som under Obamas tid, men en del väntade sig att en ny strategi skulle se dagens ljus på mötet.

Jussi Niinistö på gruppfotot under toppmötet.
Bildtext Jussi Niinistö (överst i mitten) på gruppfotot från mötet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Samma riktlinjer som förr

Försvarsminister Jussi Niinistö, som deltog i mötet i egenskap av vikare för utrikesminister Timo Soini (Sannf), sade ändå att han än så länge sett få tecken på en ändrad strategi.

- Ganska långt följer vi de riktlinjer som vi har haft i drygt två år i den här kampanjen. Jag har åtminstone inte hört om någon omskakande ny strategi, sade Niinistö.

Niinistö påpekade ändå att det kan ta lång tid att ändra riktning. Många av de centrala tjänstemännen i den nya administrationen har ännu inte tillträtt. De finländska tjänstemännen inom försvarsministeriet har noterat att ett femtiotal poster inte är tillsatta.

Jussi Niinistö på Finlands ambassad i Washington.
Bildtext Jussi Niinistö på Finlands ambassad i Washington på onsdagen.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Första utländska mötet

Onsdagens möte var det första internationella mötet för Rex Tillerson. Jussi Niinistö hann träffa försvarsminister James Mattis under tisdagen men för många utländska ministrar var det här också den första chansen att få träffa en minister från Trumps kabinett.

Den fråga som många ändå ställde sig i kulisserna var hur mycket makt den tidigare oljebolagschefen egentligen har över utrikespolitiken i USA. Tillerson har haft en lågmäld profil och varit osynlig i många sammanhang där man kunde tycka att han borde ha haft en viktig roll, som i samband med statsbesök och inreseförbud. Det har skapat misstanken om att Tillerson är en marginell spelare i Trumps kabinett.

Jussi Niinistö fick ändå en positiv bild av Tillerson. Han berömde bland annat Tillersons inledningstal, som han beskrev som genomtänkt i minsta detalj, logiskt och konsekvent.

- Han gav en mycket stabil bild av sig själv.

Efter att ha träffat två ministrar i Trumps kabinett säger försvarsminister Jussi Niinistö att han inte ser att det skulle ha skett stora förändringar i USA:s utrikes- och försvarspolitik.

- Utifrån de här mötena kan jag inte säga att någonting skulle ha ändrats.

Diskussion om artikeln