Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus ser ut att behålla kardiologjouren

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 09:57.
Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Det blir inga stora förändringar för Vasa centralsjukhus vad gäller arbetsfördelningen inom specialistsjukvården. Det hävdar medicinalrådet Timo Keistinen på Social- och hälsovårdsministeriet.

Efter påsk kommer det första utkastet till arbetsfördelning för specialistsjukvården och den centraliserade vården. Men redan nu kan Timo Keistinen berätta en del av det som ser ut att stå i förordningen.

- Vasa kommer att kunna fortsätta med till exempel kardiologjouren och ha ungefär tio olika specialiteter. Där blir det inga stora förändringar, säger Keistinen.

Vasa centralsjukhus har i dag 11 specialiteter samt jour.

Största förändringen finns i Jakobstad

Vad gäller centralsjukhuset i Karleby säger Keistinen att sjukhuset har så många förlossningar per år att den avdelningen får vara kvar. Förlossningsavdelningen kräver i sin tur bland annat kirurgijour och gynekologijour.

- Jag tror att den jour som finns i Karleby i dag kommer att fortsätta som så, säger Keistinen.

Medicilarådet Timo Keistinen på besök i Jakobstad
Bildtext Timo Keistinen
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Eftersom man slutar med sådan kirurgi som kräver att patienten sövs ner på sjukhuset i Jakobstad säger Keistinen att kirurgin i Vasa och Karleby kommer att få ett ökat antal patienter.

- Det är troligen och sist och slutligen den största förändringen som invånarna kommer att märka av, säger Keistinen.

Går troligtvis enligt rapporterna

- Om en månad kommer det första utkastet till förordning om arbetsfördelning. Då blir det en åtta veckor lång remisstid. Efter det finslipas förordningen på basen av utlåtanden. Förordningen kommer sen ut under sommaren, säger Keistinen.

På beställning av Social- och hälsovårdsministeriet har fem grupper arbetat fram varsin rapport med förslag till arbetsfördelning.

- Planen är att man rätt långt följer utredningsgruppernas rapporter, säger Keistinen.

De rapporterna lovar bland annat fortsatt hjärtvård, cancerkirurgi och ortopedi på Vasa centralsjukhus.

Medborgarinitiativet upp 10 maj

I social- och hälsovårdsreformen får tolv sjukhus omfattande jour och utvecklingen kommer att koncentreras till dessa. Det närmaste sjukhuset med omfattande jour från Österbotten är Seinäjoki centralsjukhus.

Den tionde maj kommer medborgarinitiativet för omfattande jour på Vasa centralsjukhus att lämnas över till riksdagen. Medborgarinitiativet nådde gränsen för 50 000 namn i början av februari.

Diskussion om artikeln