Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tom Simola slutar som stadsdirektör i Raseborg

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 14:37.
Tom Simola slutar som stadsdirektör i Raseborg - Spela upp på Arenan

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola lämnar Raseborg. Simola blir vd för Förlags Ab Sydvästkusten efter Harry Serlo. Tom Simola säger att rekryteringen av honom var en snabb process om var över på två veckor.

Simola tillträder sin nya tjänst senast i början av sommaren.

Förlags Ab Sydvästkusten ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser.

Branschen genomgår en stor omvälvning och vi ser att Tom Simola är rätt person att lotsa Förlags Ab Sydvästkusten vidare, säger styrelseordföranden Lasse Svens.

- Harry Serlo har gjort ett bra jobb, nu är det dags att blicka framåt.

Nuvarande chefredaktören på Åbo Underrättelser Pär Landor lämnar sin post. Stefan Holmström har utsetts till tf chefredaktör för tidningen till slutet av september.

Simola: Snabb process

Rekryteringsprocessen var intensiv och pågick i två veckor efter att ägaren, Stiftelsen för Åbo Akademi, tog kontakt med Tom Simola.

- Vi diskuterade vad uppgiften innehåller och utmaningarna i branschen och då kom vi fram till det här beslutet, säger Simola.

Simola säger att det var ett av de svåraste besluten i hans liv att bestämma sig för att ta emot vd-posten.

Det samma sade han då han sökte jobbet som stadsdirektör i Salo. Tom Simola förklarar att han vill vara öppen för nya utmaningar.

- Förlagsbranschen är i stark förändring i Svenskfinland, i Åboland och i Finland. Det gäller att utveckla teknik och utveckla sättet att jobba. Jag tror att jag kan bidra med nya synvinklar eftersom jag har ett brett kontaktnät och erfarenhet av den offentliga sektorn.

Förlaget ska bli lönsamt

Simola tror att ägarna förväntar sig att han ska utveckla förlaget till ett lönsamt bolag med ett brett utbud på alla kanaler.

- Vi vet inte vilka kanaler som finns i framtiden. Det gäller att vara snabb och kortfattad och sedan fördjupa det samma via andra kanaler. Jag vill jobba för att nyhetsbevakningen och informationsspridningen ska ha bra kvalitet i Svenskfinland.

Raseborg beklagar

Rekryteringen av en ny stadsdirektör i Raseborg inleds med detsamma, säger Anders Walls som är stadsstyrelsens ordförande. Stadsstyrelsen tar ställning till nyrekryteringen på mötet den 27 mars och då fastslås en tidtabell.

Walls tycker att det är beklagligt att starta en nyrekrytering med så stram tidtabell.

- Vi har flera utvecklingsprojekt som tagit fart under Simolas ledarskap och därför är det tråkigt ur stadens synvinkel. Vi måste nu blicka framåt.

Intressant post i Svenskfinland

Simolas nya post är en intressant plats i Svenskfinland. Stiftelsen för Åbo Akademi är förlagets majoritetsägare. Minister Christoffer Taxell är ordförande för Stiftelsen för Åbo Akademis delegation.

Delegationsmötet valde nya medlemmar den 14 december 2016. De valdes till och med slutet av 2021. Nya är teknologiedirektör, FD Heidi Fagerholm, bosatt i Kyrkslätt, vd, DI Leif Frilund, bosatt i Esbo och skattmästare, EM Lasse Svens, bosatt i Åbo.

Regeringsrådet Paulina Tallroth är viceordförande för år 2017.

Kort tid som stadsdirektör i Raseborg

Tom Simola valdes till stadsdirektör i Raseborg i april 2015. I november 2016 sökte Tom Simola jobbet som stadsdirektör i Salo. Stadsfullmäktige i Salo valde i februari i år Lauri Inna till ny stadsdirektör.

Diskussion om artikeln