Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hietanen & Henrikson: Rädd att flyga

Från 2017
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Bild: Björn Karlsson

I veckans bokpodd har Hietanen & Henrikson läst Erica Jongs feministiska klassiker.

Både inom litteraturen och feminismen finns det en tid innan Erica Jongs roman Rädd att flyga - och en tid efter den.

“Jag tror att den här boken kommer att göra litteraturhistoria, att kvinnor tack vare den kommer att finna sin egen röst och ge oss stora verk om sex, liv, glädje och äventyr” skrev Henry Miller, en av de få som vågade uttala sej om boken då den utkom år 1973. Många recensenter teg ihjäl romanen, eller skippade att alls nämna att den handlar om sex. Så obekvämt var temat.

Idag är det såklart inte lika tabubelagt att tala om kvinnor som vill ligga. Tvärtom hade Miller rätt, Jong banade väg för generationer av kvinnliga författarskap och berättelser om kvinnor som låter lusten leda vägen.

Det senaste exemplet är kanske avsnitt ett av teveserien Girls säsong sex, där huvudpersonen Hannah åker på surfläder till Hamptons för att ur ett outsiderperspektiv skriva ett reportage om evenemanget. Hon blir kåt på en surflärare vilket leder till att de tillbringar största delen av tiden mellan lakanen. Han försöker lära henne att släppa taget och leva det sköna livet samtidigt som hon försöker komma över sina egna spärrar och ge sej hän åt stunden och njutningen.

På samma sätt åker Isadora Wing i Rädd att flyga till Wien på en psykoanalyskonferens för att ur ett icke-akademiskt perspektiv skriva ett reportage om Freuds vänner. Hon bli kåt på den sliskiga britten Adrian Goodlove, som lockar henne att lämna den äkta maken och bege sej ut på äventyr med honom, alltmedan Isadora tampas med både sin kärlek till maken och sin längtan efter frihet.

Jämfört med uppföljaren från år 2015, Rädd att dö, känns Rädd att flyga betydligt mer relevant och aktuell än idag.

Där särartsfeminismen i Rädd att dö kändes främmande inom dagens intersektionella maktanalys, lyckas Jong i Rädd att flyga ringa in frågor som berör kvinnor (och andra!) år tjuguhundrasjutton precis lika mycket som för 44 år sen. Lusten, längtan efter frihet men samtidigt behovet av trygghet, är teman som aldrig blir daterade.

Också i mitt liv kommer det att finnas en tid innan Erica Jongs Rädd att flyga - och en tid efter den. Även om jag skäms för att det tog mej så länge, är jag glad att Anne Hietanen och våra lyssnare fick mej att läsa boken. Bättre sent än aldrig.

Minns du när du läste Rädd att flyga? Vad har du för upplevelser av läsningen? Vi vill gärna höra om och hur boken påverkat just ditt liv!

Hurra för det knapplösa knullet!

Hietanen & Henrikson: #11 Rädd att flyga

45:15

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln