Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inhemska jätteräkor odlas i Nystad

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 15:40.
Nyfångade räkor
Bild: Patrick Holmström

I Nystad pågår ett lyckat försök att odla jätteräkor. De första räkorna har redan ätits och nu utvidgas verksamheten.

Finland importerar årligen en stor mängd jätteräkor, främst från Sydostasien, men snart kan vi få inhemska närodlade räkor på tallriken. I en tidigare fiskförädlingshall i Nystad har Juhani Salminen från Suomen Katkarapu byggt en recirkulationsodling.

- Räkorna måste ha vatten som är minst 18 grader varmt, så de klarar sig inte i våra vatten, förklarar utvecklingschef Olle Lerche vid Raisioaqua. I recirkulationsodlingen är temperaturen 29 grader, och då utvecklas räkorna bra.

Två räkor, cirka tio centimeter långa, med en linjal på ett undersökningsbord.
Bildtext Räkor som odlats i Nystad.
Bild: Raisioaqua

Från USA importeras räkyngel som är bara någon millimeter långa. Till en början får de levande skaldjursmat, vilket så småningom byts till inhemska torrfoder från Reso som utvecklats speciellt för räkor. Fodret ändras ju äldre räkorna blir.

- Vi har ett bra samarbete med råvaruleverantörer. Med inhemska foder och med en inhemsk produktion kan vi lättare kontrollera att räkorna odlas på ett etiskt och ekologiskt hållbart sätt, säger Lerche.

Pilotprojektet har pågått i ett år. De räkor som odlas är vannameiräkor (Litopenaeus vannamei) som är världens mest odlade räka.

I Nystad odlas och växer räkorna i cirka 12 veckor. De första leveranserna går till restauranger och fiskhandlar.