Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utnämningen av Simola en överraskning för redaktionen

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 13:33.
Bild på tidningen Åbo underrättelser
Bildtext Förlags Ab Sydvästkusten ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Utnämningen av Tom Simola till ny vd för Förlags Ab Sydvästkusten kom som en stor överraskning för de anställda på Åbo Underrättelser. Det säger vice förtroendeman Jean Lindén.

- Nog är det en överraskning i dubbel bemärkelse, vi fick veta att vi får en ny vd och att Tom Simola är namnet som presenterades.

I januari meddelade chefredaktören Pär Landor att han lämnar tidningen för ett annat jobb. Nu har Stefan Holmström utsetts till tf chefredaktör fram till hösten.

Vad väckte utnämningen av Tom Simola för frågor på redaktionen?

- Inte kan man sticka under stol med att det väckte frågor som har att göra med att Simola tidvis varit en hård kritiker av ÅU och vår bevakning av honom. Och sedan finns det utåt många som säkert har bilden av att han är SFP:s man. Det blir intressant att se hur han tacklar båda frågorna och presenterar sin vision.

Hittills har både vd:n och chefredaktören för ÅU stått på samma nivå och båda har varit ansvariga för styrelsen. Nu ändras tågordningen så att vd:n står ovanför chefredaktören och blir de facto ansvarig utgivare för tidningen.

Sättet som tidningen leds på kommer att ändra också i och med nya utnämningen. Vad har det väckt för reaktioner på redaktionen?

- Det betonar ytterligare vikten av att han ska signalera ett oberoende. Det väcker många frågor hos oss på redaktionen och det ska bli intressant att träffa Simola och diskutera med honom.

Webbredaktören Jean Lindén är glad över Åbo Underrättelser satsning på sju dagar.
Bildtext Jean Lindén.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Tror ni att nya vd:n kommer att ha en aktivare roll gällande journalistiken i tidningen?

- Det finns i förlängningen en möjlighet att förlaget går in för lösningen att samma person är vd och chefredaktör. Vad jag vet så kommer man nu att avvakta och se om Simola kan eller eventuellt vill axla en sådan här dubbelroll.

Tom Simolas avsaknad av arbetserfarenhet från mediebranschen väcker också frågor.

- Vi har ju exempel från Vasabladet med Svante Wahlbeck som har gjort ett gott resultat ekonomiskt och han kom ju utifrån utan erfarenhet från branschen. Man kan ju tänka sig att samma sak kan fungera här.

Ur personalens synvinkel - vilka är de största frågorna som nya vd:n borde ta itu med?

- Den journalistiska biten hör till de stora frågorna: Vad ska vi skriva om? Vad ska vi bevaka? Och det är viktigt att övertyga läsarna att vi är och förblir oberoende, det är grunden för all journalistik.

- Och sedan är det den tekniska biten; hur löser vi utmaningarna när det gäller att utveckla och förtjäna pengar på webben?

Svens: Simola har lång erfarenhet av ledarskap

Enligt Förlags Ab Sydvästkustens styrelseordförande, Lasse Svens, är Simola väldigt kunnig inom ekonomi och om samhället överlag eftersom han varit kommundirektör.

Svens berömmer Simolas breda och långa erfarenhet av ledarskap, vilket förlaget enligt Svens behöver.

Att Holmström endast är tillförordnad chefredaktör till 30 september beror enligt Svens på att Simola först ska få sätta sig in i sin roll som VD och efter det tar bolaget ställning till hur man ska sköta chefredaktörsposten.

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola

Tom Simola slutar som stadsdirektör i Raseborg

Simola blir vd för ett förlag.

Diskussion om artikeln