Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Atte Jääskeläinen avgår inte - Yles vd ger sitt stöd

Från 2017
Personfoto
Bild: Yle Bildtjänst

Direktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet Atte Jääskeläinen ser allvarligt på Opinionsnämnden för massmediers beslut men kommer inte att avgå.

– Opinionsnämnden för massmedier fattade sitt fällande beslut med rösterna 6–6, så det var inget lätt beslut för Opinionsnämnden, säger Atte Jääskeläinen.

Domen var ändå fällande eftersom ordförande Elina Grundsröms röst avgjorde den jämna omröstningen.

Jääskeläinen håller inte med om ONM:s beslut och han anser att det väsentliga är om han har fattat beslut på grund av statsministerns reaktioner, eller trots statsministerns reaktioner.

– Många chefredaktörer i Finland har varit i sådana situationer under press och det väsentliga är att man i sådana situationer kan fatta rätt beslut trots påtryckningen, och jag och hälften av opinionsnämndens medlemmar är av annan åsikt, säger Jääskeläinen.

En del redaktörer har avgått efter härvan kring Yles rapportering om Sipilä och Terrafame, bland annat journalisten Susanne Päivärinta. Jääskeläinen tror inte att det handlar om bara den här situationen utan om spänningar som pågått en längre tid.

– Vi kunde också ha skött den här saken inom organisationen men den här saken visar att någon här ville protestera mot mina beslut genom att behandla det här så offentligt som möjligt, säger Jääskeläinen.

Jääskeläinen beskriver sin egen syn på händelserna på finska här.

Diskussion om artikeln