Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sofia Öster vill bli toppmodell

Från 2017
Uppdaterad 25.03.2017 13:32.
Sofia Öster har tagit bilder på sig själv.
Bildtext - Var er själva, välj era kläder själva och visa vem ni är, tipsar Sofia Öster om vårens mode och styling.
Bild: Sofia Öster/Montage: Rolf Granqvist

Vackra läppar och långt hår är ett av Sofia Östers starka kort. Hon är en av tio deltagare som är kvar i den finska versionen av tv-programmet Toppmodell. Hon hoppas att deltagandet kommer att öppna dörren till en framtida plats på catwalken.

Ett litet försprång har hon. Sofia Öster har redan jobbat med olika uppdrag inom modellvärlden i tre år. Under den tiden har hon lärt sig att gå rätt, röra sig på bilder och hur man på bästa sätt hanterar kundrelationer. Hon har erfarenhet av modelluppdrag och photoshoots för olika butiker. Det var Östers modellagentur som uppmanade henne att söka in till Huippumallit haussa.

- Jag vill bli en catwalkmodell, och det kan ju vara ganska svårt om man inte börjar någonstans. För mig är Toppmodell ett sätt att komma vidare, säger Öster.

Förra sommaren sände Öster in sin ansökan till programmet. Den följdes av en casting i Helsingfors och intervjuer och dokumentering av olika kroppsmått. I följande process valdes tolv deltagare ut bland 50 personer.

Finskan förorsakade blackouts

När någon frågar Sofia om vad som hände under året 2016 brukar hon skämtsamt svara att hon lärde sig finska i november 2016. Finskan var med andra ord inte speciellt stark under början av programmet.

- Jag förstår vad alla säger, men till en början då jag själv skulle tala fick jag blackout och visste inte riktigt hur eller vad jag skulle svara. Men efter ett tag talade jag flytande finska även om jag inte sa allting rätt, men jag talade finska med alla, säger Öster.

Vilka egenskaper krävs för att klara en situation där man kommer med en svajig finska och dessutom ska försöka marknadsföra sig själv?

- Man ska vara självsäker, lita på sig själv och bara våga börja tala och inte vara så blyg.

Självförtroendet är en viktig egenskap i en tävling som Toppmodell.

- Är man självsäker så vågar man och behöver inte tveka då man får instruktioner, säger Öster.

Sofia Östers selfie.
Bildtext Selfie.
Bild: Sofia Öster.

Vem är snygg?

Att tävla i ett program som handlar om utseende upplever Öster som positivt. Hon uppskattar att egenskaper som gjort att hon klarat sig bra i tävlingen är hennes längd (185cm) och ansikte. Själv är hon mest nöjd med sitt hår och sina läppar.

- Det är roligt. Man märker att ens utseende har en betydelse och att folk tycker att man är snygg, säger Öster.

När är någon snygg?

- Det är svårt att säga. Alla är väl snygga på sitt sätt, det finns något bra i utseendet som folk märker, säger Öster.

En blyg version i tv:n

Hittills har två avsnitt av årets upplaga av finska Toppmodell visats på tv. Att följa med programmet hemifrån har varit roligt säger Öster. Att se hur programmet är uppbyggt, vad de andra modellerna säger och responsen de får är intressant.

- I det första programmet verkar det ju som om jag är jätteblyg, men det är jag ju inte. Men det är det enda som jag reagerat på att inte är mig själv, annars känner jag nog igen mig i programmet.

Sofia Östers selfie.
Bildtext Selfie.
Bild: Sofia Öster.

Stämningen mellan deltagarna har varit god. Öster beskriver deltagarna som en enda stor familj som inte bråkade med varandra. Det fanns många gånger stunder då konkurrenterna hjälpte varandra.

- Jag visste en del om hur man ska gå på scenen och jag hjälpte gärna andra då de frågade om sådant. Men det beror förstås på hur mycket man vill vinna och hur stor tävlingen är, säger Öster.

Ut i världen

Sofia Öster drömmer om en karriär ute i den stora modevärlden. Det är framför allt kläder och marknadsförandet av nya kollektioner som hon drömmer om att få jobba med. Hon ser stora möjligheter i att jobba som modell, bli känd och på det viset knyta nya kontakter och få träffa stora fotografer.

- Jag kan nog vara modell i Finland också men först vill jag ut i världen, säger Öster.

Sofia Östers selfie.
Bildtext Selfie.
Bild: Sofia Öster.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln