Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä om ONM-beslut: Det var misstag att skicka e-postmeddelandena

Från 2017
Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (C) medger att det var ett misstag att skicka e-postmeddelanden till Yles journalist och chefredaktör i samband med rapporteringen om Terrafame-härvan i november ifjol.

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) prickade Sipilä för ett "minst sagt oövervägt" agerande som var "ägnat att begränsa rundradions yttrandefrihet".

På basis av den mängd e-postmeddelanden som Sipilä skickade och tonfallet i dem kan meddelandena tolkas som försök till påtryckning, anser ONM.

Statsministern kommenterade ONM:s uttalande i riksdagen.

- Redan i november beklagade jag mig över att ha skickat e-postmeddelandena. Det var ett misstag, sa Sipilä.

Sipilä höll fortsättningsvis fast vid att han hade rätt att bli hörd i rapporten, som enligt Sipilä innehöll "ganska tuffa påståenden" om favorisering av släktingar.

- Jag upplever att i ett liknande fall, som ändå innehåller ett så tufft påstående med tanke på statsministerns arbete, om favorisering av släktingar, att där borde man ha reserverat en möjlighet att få ge den egna synen. Justitiekanslern uttalade ju sig i början av februari och ansåg att det inte finns orsak att misstänka något sådant.

Sipilä friades gällande klagomål om hans exportfrämjande resa till Indien. Enligt biträdande justitiekanslern har Sipilä inte favoriserat företaget Chempolis som delvis ägs av hans barn.

- Det här var ett väntat beslut. Jag har alltid agerat och försökt agera så rätt som jag kan, sa Sipilä.

Diskussion om artikeln