Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Londonpolisen namngav gärningsmannen

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 23:25.
En polis lägger ner blommor vid Whitehall i London.
Bild: EPA/WILL OLIVER

En 52-årig man med kriminell bakgrund men som har inte dömts för terrorrelaterade brott misstänks ligga bakom attacken i London. Under torsdagskvällen steg dödssiffran till fem när Londonpolisen meddelade att en av de skadade har avlidit.

Den misstänkte gärningsmannen heter Khalid Masood. Han föddes i staden Kent men ska ha varit bosatt i Birmigham-området.

Kriminell bakgrund

Mannen har kriminell bakgrund och har dömts bland annat för vapeninnehav, men har inte tidigare begått terrorrelaterade brott. Han fick sin första dom 1983 och den senaste 2003.

MI5 undersökte mannen för ett antal år sedan på grund av misstankar om våldsam extremism.

Polisen kände alltså till mannen, men han fanns inte på underrättelsetjänstens radar just nu. Underrättelsetjänsten hade inga uppgifter gällande mannens planer på att utföra onsdagens attack.

Terrornätverket IS har tagit på sig skulden för dådet.

Åtta gripna i London och Birmingham

Attentatet krävde ytterligare ett dödsoffer när en av de som skadades, en 75-årig man, dog på torsdagen av sina skador. Totalt har fem människor, inklusive gärningsmannen, dött och ett fyrtiotal skadats i attacken.

Polisen har utfört åtskilliga razzior i London och Birmigham som en del av utredningen. Åtta personer, tre kvinnor och fem män, har gripits misstänkta för planering av terrordåd.

Tusentals deltog i minnesstund

Londonbor samlades under torsdagskvällen till en minnesstund i Westminster för att hedra offren.

Stadens borgmästare, Sadiq Khan, sade under vakan att Londonborna aldrig kommer att kuvas av terrorism.

Diskussion om artikeln