Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Norra hamnen i Ekenäs får nya småbåtsbryggor först nästa år

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 20:22.
Vy över Norra hamnen och knipan taget från rälsbussen.
Bildtext Så här ser de gamla bryggorna ut. De ska nästa år ersättas av nya. Sammanlagt ska det finnas fyra nya bryggor i Norra hamnen.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Bygget av nya småbåtsbryggor i Norra hamnen i Ekenäs drar ut på tiden. De privata och kommunala bryggorna kan börja byggas tidigast våren 2018.

Det ska byggas fyra bryggor med båtplatser i småbåtshamnen i Norra hamnen. Två av dem byggs av byggföretaget Mäenpää medan staden Raseborg låter bygga två bryggor. De nuvarande bryggorna ska avlägsnas.

Tanken var tidigare att bryggorna skulle byggas den här sommaren. Tekniska nämnden i Raseborg har reserverat 250 000 euro för att rusta upp och bygga nya småbåtshamnar i år.

Bostäder och köpcentrum som planeras i Norra hamnen
Bildtext Fyra nya bryggor planeras i Norra hamnen, de två första hör till de nya bostadshusen. Det är fortfarande oklart om det planerade köpcentret till vänster kommer att byggas.
Bild: Port 19/Yle

Största delen av pengarna var avsedda för att bygga två nya båtbryggor i Norra hamnen. Det skulle främst handla om båtplatser för segelbåtar. Tanken var att konkurrensutsätta bygget i år.

Företaget Mäenpää som bygger de privata bryggorna planerar nu att bygga sina två bryggor först våren 2018.

Första bryggan också vågbrytare

Mäenpääs bryggor ligger längre söderut än stadens bryggor. Bryggan längst söderut skulle samtidigt fungera som vågbrytare och måste därför byggas innan de andra bryggorna kan anläggas. Raseborgs stad är därför tvungen att vänta på de privata bryggorna innan de kommunala kan byggas.

Byggbolaget Mäenpää bygger bostäder i Norra hamnen. Bolaget kan bygga högst 75 båtplatser eller en båtplats per bostad.

Närings-, trafik- och miljöcentralen har tidigare meddelat att hamnen kan byggas i etapper. NTM-centralen ställde som villkor att de nuvarande bryggorna avlägsnas och att antalet bryggplatser inte ökar.

NTM-centralen har nu meddelat att det krävs vattenlov för att bygga alla planerade bryggor. Orsaken är att området gränsar till ett Natura 2000-område.

Staden ska nu lämna in en anhållan om vattenlov. Då kan anbudsförfrågan för hamnbygget skickas ut i höst och bryggorna byggas nästa år.

Diskussion om artikeln