Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Körkort klart vanligare bland 18-åringar i Esbo än i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 23.03.2017 20:21.
Hand på ratt i en bil i trafik.
Bildtext En klar majoritet av 18-åringarna i Helsingfors skaffar inte bilkörkort direkt när de kan.
Bild: Yle/Johanna Ventus

18-åringarna i Helsingfors skaffar körkort i klart mindre utsträckning än jämngamla i övriga landet och i övriga huvudstadsregionen. Det här visar statistik från Trafiksäkerhetsverket.

Statistiken visar att i fjol hade bara var tredje 18-åring i Helsingfors ett B-körkort, som ger en rätt att köra personbil och paketbil. Andelen är klart mindre än i övriga städer i Finland. Enligt Trafiksäkerhetsverket har andelen legat på ungefär samma nivå under de senaste åren.

- Det finns flera möjliga förklaringar till att unga helsingforsare inte skaffar körkort direkt när de fyller 18 år. Det kan handla om miljömedvetenhet, flitig användning av kollektivtrafik, ökad användning av cykel eller att körkortet är dyrt. Man skaffar kanske körkort först när man har familj och ska skjutsa på sina barn, säger Trafiksäkerhetsverkets sakkunniga Marita Löytty i ett pressmeddelande.

Körkort vanligare bland 18-åringar i Esbo och Vanda

I övriga huvudstadsregionen verkar 18-åringar ändå inte vara lika miljömedvetna eller använda kollektivtrafik i lika stor utsträckning, om det är orsaker till avsaknaden av körkort.

Statistiken för Esbos del visar att nästan 50 procent av 18-åringarna där hade B-körkort i fjol. I Vanda var andelen omkring 45 procent. I övriga stora städer i landet var andelen större. I Uleåborg var den 60 procent i fjol, medan andelen i Tammerfors och i Åbo var omkring 50 procent.

I hela Nyland skaffade 48 procent av 18-åringarna körkort i fjol. Till exempel i Sydösterbotten var andelen 81 procent.

Diskussion om artikeln