Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På TV idag: Turkisk bastu för fotbollslandslaget

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 17:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: TUR - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands fotbollsherrar får det hett om öronen i kväll då man möter Turkiet i VM-kvalet. Bortamatchen är samtidigt elddop för den nygamle chefstränaren Markku Kanerva.

Hans Backes sejour som Finlands lots kom till ända i december. Saldot under svenskens ledning var miserabelt - två oavgjorda och åtta förluster.

Markku Kanerva, som två gånger tidigare fungerat som t.f. chefstränare, ersatte Backe och han har inte varit sen med att erkänna att hans första mål är att putsa Finlands skamfilade fotbollsrykte.

Utmaningen i den första kvalmatchen under Kanervas ledning är enorm. Trots att Turkiet uppträtt svajigt i VM-kvalet är hemmalaget storfavorit i kväll i Antalya.

Förutsättningar:

Finland har inget att förlora. VM-tåget har redan gått efter tre förluster och en oavgjord på de fyra första matcherna.

Turkiet är däremot piskat att vinna. Man ligger blott fyra i kvalgrupp I efter att man skramlat ihop fem poäng på fyra omgångar.

Turkiets fotbollslandslag laddar upp inför VM-kvalmatchen mot Finland.
Bildtext Turkiet räknar med tre poäng mot Finland.
Bild: All Over Press

Taktik:

Under Hans Backes tid som chefstränare ställde Finland upp med formationen 4-5-1. Markku Kanerva kör enligt systemet 4-4-2.

Kanerva har påpekat att det är lättare att försvara motståndarnas kantspel med en rak mittfältslinje.

Dessutom har han poängterat att Finland inte enbart kan lägga sig på försvar utan man måste stundvis pressa motståndarna aggressivt för att vinna boll.

Räkna ändå med att Turkiet kommer att dominera stort inledningsvis.

Turkiets chefstränare Fatih Terim har vaskat om friskt i landslagets formationer och startelvor under VM-kvalet. Utgångsläget mot Finland är att vänsterkanten med Barcelona-stjärnan Arda Turan och Volkan Şen kommer att spela första fiol i offensiven.

Håll koll på:

Teemu Pukki har då och då risats för sina takter i landslagströjan. Ibland av god orsak, ibland inte.

Nu om någonsin förväntas Pukki axla ett stort ansvar i offensiven. Han är enligt egen utsago i sitt livs form och statistiken bekräftar påståendet. Den 26-årige finländaren är skyttekung i den danska ligan med 16 fullträffar.

Teemu Pukki, Bröndby
Bildtext Teemu Pukki har spottat in mål i den danska ligan.
Bild: All Over Press

Turkiets lagkapten Arda Turan är givetvis den stora stjärnan i hemmalaget och ett stort ansvar faller på Perparim Hetemaj som sannolikt får tampas med honom på sin kant.

Finlands defensiv måste också hålla koll på Cenk Tosun som toppar skytteligan i den turkiska ligan med 16 mål.

Cenk Tosun, Besiktas
Bildtext Besiktas-strikern Cenk Tosun har varit målfarlig den här säsongen.
Bild: All Over Press

Inbördes möten:

Statistiken är trevlig läsning för finländska fotbollsvänner. Finland har aldrig förlorat mot Turkiet i Turkiet. Tre av de fem matcherna har slutat i en finländsk triumf och två har slutat oavgjort.

Finland och Turkiet har allt som allt spelat tretton matcher mot varandra. Av dessa har Finland vunnit sex och Turkiet fyra.

Senaste match spelades i maj 2012 i Salzburg och då vann Finland med 3-2 efter mål av Roman Eremenko, Teemu Pukki och Perparim Hetemaj.

Sannolika startelvor:

Finland (4-4-2): Lukas Hradecky; Kari Arkivuo, Paulus Arajuuri, Niklas Moisander, Jere Uronen; Robin Lod, Alexander Ring, Sakari Mattila, Perparim Hetemaj; Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo.

Turkiet (4-5-1): Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Ömer Toprak, Mehmet Topal, İsmail Köybaşı; Emre Mor, Selçuk İnan, Oğuzhan Özyakup, Arda Turan, Volkan Şen; Cenk Tosun.

Referentens tips:

Hemmalaget sätter punkt för Finlands nästan osannolikt fina svit i Turkiet. Finland förlorar 0-2.

Turkiet-Finland sänds på TV2 och Yle Arenan. Matchen inleds klockan 19.00 och TV-sändningen klockan 18.30.

Diskussion om artikeln