Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gav ultimatum: Enda chansen att bli av med Obamacare

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 07:28.
USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring.
Bild: EPA/AUDE GUERRUCCI

President Donald Trumps sjukförsäkringsreform har stött på patrull i de egna leden. Nu byter presidenten strategi och utmanar republikanerna att godkänna reformen eller acceptera Obamacare.

Ett av president Trumps största vallöften var att med snabb tidtabell riva upp och ersätta Obamacare. Trumps förslag, The American Health Care Act, har ändå stött på mycket motstånd också bland republikanerna.

Det var meningen att den amerikanska kongressen skulle rösta om reformen på torsdagen, men motståndet var fortfarande för stort i de egna leden.

Trumps förslag måste godkännas av 215 av representanthusets nuvarande 430 ledamöter för att klubbas igenom. Republikanerna har 237 platser, men trots hårda förhandlingar meddelade 37 republikaner under torsdagen att de är emot förslaget.

Demokraterna är beredda att rösta emot Trumps reform, så för republikanerna gäller det att se till att färre än 22 ledamöter röstar emot. De flesta av kritikerna tillhör det konservativa frihetsutskottet.

– Det finns inte tillräckligt med röster, sade Mark Meadows från frihetsutskottet.

Trump spelar sitt trumfkort

Trumpadministrationen har den senaste veckan försökt övertyga republikanerna om att Trumps förslag är ett bra alternativ. Nu har presidenten bytt strategi.

Trump meddelade på torsdagen att han vill att omröstningen hålls på fredagen, oavsett vad resultatet blir.

- Det här är det enda tåget som lämnar stationen som kommer att upphäva Obamacare. I morgon är det dags att rösta, sade Vita husets pressekreterare Sean Spicer på torsdagen.

Vita huset hoppas på så sätt pressa motvilliga republikaner att rösta ja, eftersom alternativet är att Obamacare stannar.

CNN skriver att presidenten nu har spelat sitt trumfkort. Om de motvilliga republikanerna röstar för förslaget, kommer presidenten att befästa sin makt över kongressen och kamma hem en välbehövd seger för Vita huset.

Om kongressen röstar emot förslaget, kommer presidenten däremot att lida ett svidande nederlag.

Oklart hur kongressen röstar

Presidenten försökte under torsdagen idka påtryckningar via Twitter. "Vi måste upphäva och ersätta Obamacare för de miljoner som lider. Uppmana din representant att stöda AHCA" skrev presidenten.

Representanthusets talman Paul Ryan ville på torsdagskvällen inte säga om Trumpadministrationen har lyckats säkra tillräckligt många röster.

– Vi har lovat det amerikanska folket att vi ska riva upp och ersätta den här icke fungerande lagen eftersom den kollapsat och den sviker familjer. I morgon fortsätter vi, sade Ryan till reportrar efter ett möte sent på torsdagskvällen.

Många republikaner tror ändå att Trumps förslag kommer att godkännas.

- Som republikan har du ett val. Du kan antingen rösta med Donald Trump för att upphäva och ersätta Obamacare eller så kan du rösta med Nancy Pelosi (demokraternas ledare i kongressen) för att rösta emot det enda lagförslag som kommer att upphäva och ersätta Obamacare. Om du är republikan är det ett ganska enkelt val, sade republikanen Bradley Byrne till CNN.

Diskussion om artikeln