Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sergei har sagt sitt – HJK vinner, JJK försvinner

Från 2017
Sergei Eremenko är ambassadör för #ligatipset2017.
Bildtext Sergei Eremenko håller i huvudpriset i tävlingen, en FC Basel-tröja med autograf.
Bild: Yle

Två säsonger utan ligatiteln är helt enkelt två säsonger för mycket. Årets ligatipset-ambassadör Sergei Eremenko är övertygad om att titeln i höst hittar tillbaka till Tölö.

Sergei Eremenko utpekades för en tid sen som en av Europas mest spännande fotbollstalanger. I vår får 18-åringen äran att ge sin syn på den inhemska fotbollsligan i egenskap av ambassadör för #ligatipset2017.

Innan flytten till FC Basel som ungdomsproffs fick fotbollsfamiljen Eremenkos yngsta son pröva vingarna i drygt 650 minuter i den inhemska ligan. Sergei Eremenko debuterade redan som 15-åring i ligan på hemmaplan mot VPS.

Han var en del av FF Jaros ligaorganisation under säsongerna 2014 och 2015 och samlade på sig totalt 21 framträdanden och två mål under sin tid i landets högsta serie.

Tillsammans med FF Jaro degraderas Eremenko hösten 2015 till division ett, men redan följande säsong i augusti blev drömflytten till Schweiz av för den då 17-årige Eremenko.

– Det var slutligen ett enkelt val att gå till FC Basel och från första dagen har mottagandet bland medspelare och tränare och hela organisationen varit riktigt bra, sade Eremenko till Yle Sporten i en intervju vid årsskiftet.

"Håller nog koll"

Trots att Eremenko sen en tid tillbaka är bosatt i Schweiz, följer han med hemlandets högsta fotbollsserie.

– Nog försöker jag hålla koll, inte ser jag alltför mycket på matcher och så, men jag har många kamrater från till exempel landslaget som spelar i ligan. Deras matcher följer jag med extra och pratar med killarna. Nog skulle jag påstå att jag har ganska bra koll, säger Eremenko till Yle Sporten nu.

Sergei Eremenko spelade tidigare för FF Jaro.
Bildtext Eremenko i Jaros färger.
Bild: All Over Press

I hans ligatips är det HJK från Helsingfors som får inta pole position.

– Det börjar vara så länge sen senast att det helt enkelt måste lossna. Två säsonger utan guld är i princip två för mycket. Laget har förstärkt bra, Moshtagh Yaghoubi är en riktig klasspelare som anlänt. De fick dessutom lagbygget klart tidigt, påpekar Eremenko.

Inter och SJK utmanar

De främsta utmanarna i kampen om titeln kommer från Åbo och Seinäjoki. Sergei Eremenko tror på en tät serie 2017.

– Serien blir jämn i år, SJK ligger nära toppen där de redan varit nu ett par säsonger. Inter har fått in bra nyförvärv, de ser bra ut på pappret. Dessutom har min kompis Albion Ademi från Inter lovat att de kommer att gå bra.

VPS från Vasa har Eremenko på Europaplats i tabellen, följt av FC Lahti, IFK Mariehamn, Ilves, KuPS, RoPS och Helsingfors IFK.

Duellen mot nedflyttningsspöket går mellan PS Kemi och JJK, och enligt Eremenkos förhandstips är det liganykomlingarna från mellersta Finland som tar hissen ner.

– Ser man på resultaten från försäsongen är det ingen överraskning för mig om de faller ur. Det har helt enkelt inte sett så bra ut. Försäsong är visserligen försäsong, men jag tror ändå det kan bli tufft.

Sergei Eremenkos bidrag till #ligatipset2017

 1. HJK
 2. Inter
 3. SJK
 4. VPS
 5. FC Lahti
 6. IFK Mariehamn
 7. Ilves
 8. KuPS
 9. RoPS
 10. Helsingfors IFK
 11. PS Kemi
 12. JJK

Vill du också delta i #ligatipset2017? Klicka på länken och lämna in ditt bidrag innan den första matchen sparkar igång, så kan du vinna en signerad spelskjorta av ligatipsets ambassadör Sergei Eremenko.

Diskussion om artikeln