Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Spelreglerna på arbetsmarknaden ändrar - är du redo för personbranding?

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 14:40.
en kvinna med en blomsterkrans på huvudet sitter i gräset och blåser såppubblor
Bildtext Genom bilder, delningar och interaktivitet på sociala medier, skapar du en bild av dig själv. Hur medvetet bygger du upp intresset kring dig och ditt kunnande?
Bild: Pixabay

Samarbetsförhandlingar, inbesparingar, visstidsanställningar, snuttjobb, arbetslöshet - låter det här bekant? Spelreglerna på arbetsmarknaden förändras och tiden för de trygga anställningsförhållandena är förbi. Nu gäller det att hitta nya sätt att göra sig attraktiv på arbetsmarknaden och skilja sig ur mängden, till exempel genom personbranding.

I USA är personbranding vardag för många. Konkurrensen är hård och stödnätverken betydligt färre och svagare än i Finland. I musikbranschen och bland aspirerande kändisar är personbranding, ofta med hjälp av proffs, vanligt. Men också bland privatpersoner i Finland är fenomenet, framför allt via sociala medier, en stigande trend.

Det här säger seniorkonsulten Wille Wilenius som har ett långt förflutet inom PR och marknadsföring.

- I dagens värld är det nog så att om man inte brandar sig alls så har folk svårt att få en uppfattning om en. Mer och mer går det åt det hållet att de som är ett brand har lättare att få jobben.

Bild av seniorkonsulten wille wilenius
Bildtext Wille Wilenius var bland de första som professionellt började jobba med personbranding i Finland för tjugo år sedan. En av hans första kunder var violinisten Linda Lampenius.
Bild: Marika Kiviharju

Varumärken skapas i människors sinnen

Den hädangångne varumärkesgurun Walter Landauer eller Walter Landor som han senare kallade sig, var en pionjär inom branding. Han myntade begreppet: “Varor produceras i fabriker men varumärken skapas i människors sinnen”. Men när det kommer till att branda personer så blir det genast snäppet knepigare. Men kort och gott handlar det om den bild man ger av sig själv utåt och hur man medvetet bygger upp bilden man vill att potentiella kunder eller arbetsgivare ska ha av en.

Lär dig känna din målgrupp och dig själv

Men hur ska man då göra som till exempel hårfrisör, en nyutexaminerad ekonom eller en arbetssökande i största allmänhet om man vill branda sig med hjälp av sociala medier för att få synlighet och sticka ut ur mängden?

- Det finns många knep, menar Wilenius. Men först och främst handlar om att känna sin målgrupp och veta var på some den rör sig. Men det handlar också om vad man kan och hinner med. Om jag var frisör, skulle jag satsa på Instagram och lägga ut bilder på frisyrer jag skapat.

Få rätt människor att gilla din sida, människor som har relevans för dig och din affärsverksamhet.

Wille Wilenius

Men det krävs mer än så för att sticka ut. Här är några exempel på hur man kan nå synlighet via Facebook, som fortfarande är störst bland sociala medier:

  • Uppdatera din profil tillräckligt ofta, minst tre gånger i veckan
  • Följa en dramaturgi med dina uppdateringar; mera sakinnehåll i början av veckan och mera lättsamma uppdateringar mot veckoslutet
  • Fundera på vilken tid på dygnet du publicerar dina inlägg; när når du dem du vill nå allra bäst?
  • Få rätt människor att gilla din sida, människor som har relevans för dig och din affärsverksamhet
  • Det är bra med co-branding; publicera ett foto av dig tillsammans med en (känd) person som har relevans eller dela ett innehåll och skriv en personlig kommentar eller fråga därtill
  • Ungefär var tredje uppdatering borde sluta med en fråga som lockar till diskussion och interaktion
  • Kom ihåg att Facebook inte är ett reklammedium utan ett socialt medium
Bildtext Fundera på vad du delar och när på some. Co-branding är bra men profilbilden ska bara porträttera dig, eventuellt tillsammans med ett gulligt djur.
Bild: EPA / Peter DaSilva

Kritik är inte det samma som negativ publicitet

Det gäller alltså att känna sin målgrupp och sig själv, tänka långsiktigt och vara ärlig. Annars blir det bara fel och trovärdigheten lider. Om det skulle råka sig att någonting ändå går snett och man lyckas dra till sig negativ uppmärksamhet, ska man inte låta sig nedslås av det menar Wilenius. Kritik är inte det samma som negativ publicitet utan en möjlighet att göra saker och ting ännu bättre.

Åt en privatperson som vill branda sig och få mera synlighet på sociala medier, ger Wille Wilenius avslutningsvis tre råd:

- Gör en kort videosnutt (av dig själv). Folk läser allt mindre och bilder berättar mycket mer än ord.

- Undvik rasistiska inlägg, hatprat, stora ord och svordomar. Trötta inte ut dina medmänniskor med tjafs. Det är klart att man kan ha en åsikt om huruvida Malms flygplats ska bevaras eller inte, men fundera hur du uttrycker dig.

- Sist men inte minst - var tillräckligt aktiv. Det räcker inte med att gå in och önska god jul och sedan vänta på alla födelsedagshälsningar man får. Det gäller att vara aktiv!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln