Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finsk juniorstjärna har tecknat NHL-kontrakt med Carolina – jämförs med Sebastian Aho

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Janne Kuokkanen i juniorlandslagströjan.
Bildtext Janne Kuokkanen kan i höst spela till sig en NHL-plats.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Nästa säsong kan Carolina ha fyra finska anfallare i sin NHL-trupp. Janne Kuokkanen som har tecknat ett färskt treårskontrakt med klubben har en hel del gemensamt med Sebastian Aho.

Kuokkanen draftades sommaren 2016 i den andra rundan och som 43:e spelare av Carolina Hurricanes, Aho som 35:e spelare sommaren 2015.

18-åringens avtal är ett vanligt nykomlingskontrakt. Det rör sig om ett tvåvägskontrakt som är tre år långt.

Parallellerna till Sebastian Aho är många. Båda spelarna har hockeyfostrats i Kärpät och Kuokkanen beskrivs liksom Aho som en offensivt skicklig spelare med bra spelsinne.

– Janne var i en klass för sig under vårt nykomlingsläger i september och valde att stanna i Nordamerika för att i OHL fortsätta utvecklas. Han är en smart och skicklig anfallare, sade Carolinas General Manager Ron Francis på klubbens webbplats.

– Han gör vissa saker som på något sätt gör att han påminner om Aho, sade Francis i somras och fick då medhåll av chefsscouten Tony MacDonald.

Finsk koloni

Den här säsongen noterades Kuokkanen för 26+36=62 poäng på 60 matcher i OHL-klubben London Knights. I London Knights har Kuokkanen varit lagkamrat med Olli Juolevi som draftades som femma för ett år sedan.

Nästa säsong kan fyra finländare ta plats i Carolinas anfallsuppställning. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen spelar redan i klubben.

Aleksi Saarela, som den här säsongen spelade i Lukko, har sedan tidigare ett kontrakt med Carolina och tar under sommaren klivet över till Nordamerika.

Diskussion om artikeln