Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tvåspråkig sommarallsång ordnas i Tövsala

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 06:35.
Vias herrgård i Tövsala.
Bildtext Allsångsscenen byggs invid Vias herrgård.

Den 25 juli ordnas det tvåspråkiga allsångsevenemanget Allsång på Tövis på Vias herrgårdsmuseum i Tövsala.

Det är Tövsala hembygdsförening som är arrangör, men initiativet till kvällen kommer från kommundirektör Vesa Rantala.

- Förra sommaren tittade jag på programmet Allsång på Skansen, och tänkte det där kunde vi ju också göra här i Tövsala, berättar han.

För ett tvåspråkigt Finland

Evenemangt är tvåspråkigt, trots att enspråkigt finska Tövsala med sina dryga 1600 invånare bara har tolv invånare med svenska som modersmål. Men såväl finlandssvenskar, ålänningar och svenskar tillbringar somrarna i kommunen, berättar Rantala. Svenska har också varit ett viktigt språk under flera hundra år på de många herrgårdar som funnits på orten, fortsätter Rantala.

- Det svenska språket har alltid talats i de svenska herrgårdsmiljöerna, så även här i Vias. Och trots att vi var en del av Ryssland i över hundra år ändrades inte språket på herrgårdarna och vi fick också behålla många svenska kulturtraditioner.

Vesa Rantala
Bildtext Kommundirektör Vesa Rantala.

Sånghäften kommer att tryckas upp på två språk med fyrtiotalet sånger på bägge språk. En orsak till det är också att man vill göra något gott för att främja den gemensamma kulturen och tvåspråkigheten.

- Det är viktigt att Finland även i fortsättningen är ett tvåspråkigt land och att alla har möjlighet att betjänas på sitt eget modersmål.

Anrika Vias herrgård får allsångsscen

Vias herrgårds historia har sin början redan på 1370-talet, då den grundades av den tyska adelsmannen Anders Garp. Gården fanns i släkten Garps, Karpelinen och Carpelans ägo ända fram till 1796, då Gustaf Malm, vars fru hörde till släkten Carpelan, tog över gården.

Den nuvarande herrgårdsbyggnaden byggdes 1779. Gustav den IV Adolf som var kung mellan åren 1792 och 1809 ska också ha övernattat i ett av rummen på övre våningen.

I dag ägs gården av Tövsala hembygsförening. Föreningen köpte gården 1961 och museet öppnades för allmänheten 1970. Herrgårdens första våningen är inredd som ett herrgårdshem, medan den övre våningen fungerar som ett hembygdsmuseum.

ett arbetsrum på Vias herrgårdsmuseum.
Bildtext Första våningens rum visar livet på en herrgård.
Ett rum inrett som skola på Vias herrgårdsmuseum.
Bildtext Det finns en skolsal i museet på övre våningen.

Allsångscenen där dragplåstret Krista Siegfrids också ska uppträda kommer att byggas upp på gården.

- Det ordnas busstransporter från Tövsala centrum och det går också att ta sig till evenemanget med båt genom att lägga till vid Hakkenpää hamn, säger Rantala och hälsar alla välkomna.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln