Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Psykoterapeut: Människorelationer lider av ständig uppkoppling - pauser från mobilen behövs

Från 2017
En hand håller i en telefon med applikationen Instagram öppen.
Bildtext Det är bra att ta en paus från sociala medier ibland och ta en titt på den riktiga välrden istället.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Toni Hukkanen

Det är svårare att knyta nära relationer människor emellan i dag på grund av sociala medier. De sociala medierna ger en begränsad bild av en person då man själv väljer vilken del av sitt liv man visar.

Psykoterapeuten Petra Berg säger att det är viktigt att ta en paus ibland, eftersom relationerna lider då telefonen är närvarande.

Att lägga ut en bild på Instagram kan vara något man gör för sin egen skull, men också ge ökat självförtroende. Det kan vara ett sätt att skapa en sida var man samlar bilder från minnesvärda stunder, men även ett sätt att “visa upp” något man gjort eller platser man besökt.

– Du kanske delar med dig av de bästa av livet till dina närmaste även då du träffar dem. Så varför inte lägga ut det som bilder på Instagram?

– Jag tycker själv att det är ganska trevligt att öppna Instagram och någon lagt upp en bild av en vacker solnedgång. Det behöver inte bara vara något negativt utan det kan göra vardagen lite vackrare, säger Petra Berg

Personporträtt på psykoterapeuten Petra Berg.
Bildtext Petra Berg
Bild: Lindén-Montes Photography

Myten om det perfekta livet

Berg betonar ändå att myten om perfekta liv kommer från många håll, inte bara från sociala medier.

– Det är mycket i samhället som handlar om att vara perfekt på något sätt. Det är inte bara via sociala medier som vi matas med det perfekta. Går vi ut på gatan ser vi ju att alla ser olika ut men då vi öppnar tv:n eller läser tidningen möts vi ganska ofta av det perfekta.

Det bästa av allas liv visas på internet. Ingen lägger upp en tråkig bild på en trist grå väg varje dag då hen går till skolan eller jobbet. Den perfekta frukosten, en joggingtur i solskenet eller en bild från semestern är mycket intressantare.

Det här bidrar till att kraven på det egna livet och vad man gör av det blir allt högre.

– Man får fundera över vad man själv mår bra av. Om man vill jämföra sig med andra finns det ju hur mycket som helst man kan jämföra med. Överlag skulle hela världen må bättre av att vi inte var så missgynnsamma, utan glada över det vi har, säger Berg

Vår förmåga till empati minskar

Att fysiskt träffa någon skiljer sig mycket från att man håller kontakt med någon via internet. Då man stämmer en träff med en kompis och sätter sig ner på ett café är man fysiskt närvarande i situationen.

Man lägger koncentrationen på personen mitt emot och under den tiden behöver man inte fundera på något annat än att vara där just då.

Vår förmåga till empati har minskat under de senaste åren.

– Enligt forskning har vår förmåga till empati minskat under de senaste åren. Vi integrerar oss sämre då vi har telefonen närvarande vid en konversation, menar Berg

Berg säger att våra konversationer har blivit ytligare och vi behandlar ämnen som är lättare att hoppa in och ut från, vilket leder till att vi lär känna människor sämre.

– Då vi sitter framför en skärm, skapar vi inte djupa kontakter på samma sätt som då skärmarna inte fanns.

Ta pauser

Vi har blivit otåligare. Då vi sitter i spårvagnen är det lätt hänt att telefonen åker fram. Vår hjärna vill ha snabba belöningar och genom att vi tar upp telefonen tillfredsställs det behovet.

Enligt Berg har även vår förmåga att skjuta upp saker, det vill säga prokrastinera, gjort att vi ägnar mer tid åt sådant som inte gynnar oss.

–Vår hjärna är programmerad på att välja den lättaste vägen. Vi vill ha snabba belöningar och helst inte gå utanför vår bekvämlighetszon.

På internet ser vi hela tiden vad andra håller på med, och det pressar oss till att hitta på olika aktiviteter. Berg konstaterar att man kunde öva sig på att ta distans genom att lämna telefonen i jackfickan eller ha den på ljudlöst läge under större delen av dagen.

Text: Jessica Björklöf
Studerar journalistik och gör praktik vid Yle Nyheter

Diskussion om artikeln