Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anklagelserna mellan Finnwatch och Finnfund fortsätter att hagla

Från 2017
Vy över Luxemburg
Bild: Yle

Tvisten mellan medborgarorganisationen Finnwatch och det statliga utvecklingsfinansieringsbolaget Finnfund fortsätter. Tidigare den här månaden anklagade Finnwatch Finnfund för att använda sig av aggressiv skatteplanering genom att placera biståndspengar i skogsfonden Dasos Timberland.

Fonden ska ha sysslat med avancerad skatteplanering genom att slussa kapital via Luxemburg och Malaysia.

UM bad Finnfund om en rapport och den rapporten publicerades i går kväll på UM:s webbplats.

Finnfund: Vi har utrett saken

Finnfund konstaterar att det inte finns någonting som tyder på att Dasos Timberland skulle syssla med skatteplanering och att Finnwatch därmed har varit ute i ogjort väder.

Finnfund säger ändå att man har tagit beskyllningarna på stort allvar och genomfört en intern utredning samt tagit hjälp av utomstående skatteexperter, men ingenting graverande har kommit fram.

Finnfund anser därför att Finnwatch anklagelser är ansvarslösa - de drabbar inte bara Finnfund utan också de institutionella placerare som satsat i bolaget, som till exempel fackföreningarnas pensionsfonder.

Finnwatch: Finnfund framför inga bevis

Finnwatch har redan hunnit kalla Finnfunds senaste rapport lögnaktig, och säger att Finnfund inte lägger fram ett enda hållbart bevis.

Finnwatch upprepar sin kritik enligt vilket Dasos Timberland har en företagsstruktur uppbyggd för avancerad skatteplanering och undvikande av skatt. I det här fallet handlar det om högräntelån som kanaliserats till Malaysia och Luxemburg, där räntorna minskat skatteuttaget.

Diskussion om artikeln