Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inhägnad ska garantera säkerheten kring silorna i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 15:11.
En pilkare sitter på den blanka isen i dagsljus utanför academill och silorna.
Bildtext Silorna står intill Åbo Akademis campus i Vasa. Nu ska de hägnas in för att garantera säkerheten för förbipasserande.
Bild: Yle/ Jukka Tyni

Nästa vecka kommer silorna intill Academill att inhägnas. Den konditionsutredning som nyligen gjordes rekommenderar att förbipasserande inte ska komma i närheten av silornas väggar.

I rekommendationerna står det också att löst material ska avlägsnas från yttertaket och att man ska förhindra användning av husstegarna och skorstensstegarna för att garantera allas säkerhet. Det ska också bli klart svårare att ta sig in i silorna.

- Det har börjat falla ner betongbitar från ytan. Det är inga stora bitar men landar det på riktigt fel ställe kan det gå riktigt illa, säger Per Strömman på Vasa hussektor.

Arbetet med att hägna in silorna inleds nästa vecka och det tar ungefär tre veckor innan arbetet är klart.

Vill ta bort skyddsbeteckning

I tisdags godkände Vasa stadsstyrelses planeringssektion en detaljplaneändring som fråntar silorna dess skyddsbeteckning. Det betyder att silorna får rivas. Nu är detaljplaneändringen ute på en utlåtanderunda i 30 dagar, efter det ska stadsstyrelsen och stadsfullmäktige ta ställning till det hela.

Ändringen i detaljplanen gör det möjligt att riva silorna, förlänga Museigatan som en lätt trafikled ner till strandpromenaden och bygga ett 12-13 våningar högt hus på tomten. Här kan du läsa mer om planen.

Utredningar visar att bevarandet av silorna är ett dåligt alternativ ekonomiskt sett. Enligt de beräkningar staden tagit del av skulle en sanering av silorna kosta 4,5 miljoner euro.

Ett nybygge skulle kosta närmare tre miljoner euro. En rivning av silorna skulle kosta en dryg miljon euro.