Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

100 år av vilda scouter

Från 2017
Skylt för Flickscoutkåren Åbo Vildar
Bild: EPA/Sussi Björkman

Det är många hundraårsjubileer som äger rum i år. Det är inte minst vårt lands födelsedag, utan även många föreningar fick återuppliva sin verksamhet i och med självständigheten 1917. Flickscoutkåren Åbo Vildar är ett av årets födelsedagsbarn som fyller hundra. Det stora talet kommer att firas på olika sätt med bland annat middag och läger.

Innan Finlands självständighet var scoutingen förbjuden av de ryska myndigheterna år 1911, berättar Sandra Råholm som har ansvarat för kårens hundraårshistorik. Finlands scoutings egentliga verksamhet kördes därmed inte igång efter självständigheten utan scouter hade funnits redan 1910.

– År 1911 hade ryska myndigheterna förbjudit scoutingen. Trots förbudet förekom det nog verksamhet, men inte officiellt, utan man fick smyga. År 1917 upphävdes lagarna och scoutingen återupptogs.

Scoutingen har förändrats på många plan under de hundra åren. Tidigare förknippades scoutingen ofta med religion och uppfostran, medan den i dag räknas som vilken hobby som helst. Emilia Nylund anser att scoutingen är mer av en livsstil än en hobby eftersom scoutingen kan vara allt från matlagning och pyssel till väggklättring och segling.

– Scouter sitter inte bara och knyter knopar i skogen, utan det handlar mer om aktiviteter som man kan göra med vilken kompis som helst, påpekar Nylund.

Sandra Råholm och Emilia Nylund ansvarar för jubileumsåret.
Bildtext Sandra Råholm och Emilia Nylund ansvarar för jubileumsåret.
Bild: Yle/Isabel Nordberg

Fem kårer i Åbo fyller 100

Förutom Åbo Vildar är det även fyra andra kårer i Åbo som fyller 100 i år. Auran tytöt, Auran tähtipojat, Puhurin Pojat och Turun partio-sissit.

– Vi inledde samarbetet med de andra kårerna som fyller hundra redan under förra året. I år ska vi bland annat ha ett seglingsevenemang med dem, säger Råholm.

Förutom evenemangen med de andra kårerna kommer Åbo Vildar också att ha egna evenemang. Den 30 mars är det jubileumskaffe på Åbo Vildars kårlokal Hyddan på svenska gården dit alla är välkomna.

– Festligheterna fortsätter första april med jubileumsmiddag för myndiga Vildar och scoutvänner, berättar Emilia Nylund som ansvarar för jubileumsåret. Vi kommer även att ha ett sommarläger med jubileumstema.

Den långa verksamhetsperioden tyder på ett bra arbete, eftersom verksamheten annars skulle ha tagit slut innan man kommit till hundra, konstaterar Nylund.

Redaktörer: Matilda Saarinen & Isabel Nordberg, praktikanter på Yle Åboland

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln