Unga proteströstare dras till piraterna och feministerna i valet

Börja driva pensionärernas intressen så får ni tiotusentals röster, lovar en pratglad pensionär som stannar upp för att prata med Piratpartiets kandidat Gweal Monykuany, uppvuxen i Esbo och med svenska som modersmål. Det här är en artikel i Svenska Yles valserie Fokus på partiet.
Fokus på partiet
Pensionären som stannat upp inför Gweal ångar på.
- Alla partier är rädda för oss för vi är så många och vi blir fler. Dessutom har vi pensionspengar i pensionsfonder som ingen får röra, säger pensionären provokativt.
26-åriga Gweal säger att det är svårt att vara påläst i allt men att han förstår.
- Riksdagen har fattat många sparbeslut på sistone, allt i den ekonomiska tillväxtens namn, kontrar han.
- Just det, instämmer pensionären, Varför kan vi inte nöja oss med det vi har, rikedom för inte med sig lycka, säger han med eftertryck. Lycka till, vinkar han och tar emot Piratpartiets valbroschyr innan han hastar vidare.
Däremellan har Gweal berättat om att Piratpartiet understöder medborgarinkomsten. Han säger också att han förstår att de äldre är frustrerade, de har ju jobbat i årtionden inför pensionen och nu skär riksdagen i pensionerna.
Siktar på platser i Helsingfors
I sina samtal med de förbipasserande är Gweal optimistisk. Han tror på en till två platser i Helsingforsfullmäktige för Piratpartiet.
- Jag ser ett uppsving av intresse för politik bland mina vänner, flera ställer upp i valet för olika partier och vi pratar mycket om politik och val nu jämfört med valet 2012.
Det kan enligt honom bero på att politiken har blivit ganska kontroversiell med Sannfinländarna som näst största parti. Regeringen har gjort stora nedskärningar för de studerande och inom socialskyddet.
- Nu förstår folk att de genom att rösta, ställa upp i valet eller jobba politiskt kan påverka vart vi är på väg, funderar han.
När Gweal får frågan om att beskriva sina tre viktigaste sakfrågor i valet blir svaret:
- Jämställdhet, information - det är viktigt att väljarna får rätt sorts information - och gemenskap. Det är viktigt att kunna jobba för en bättre kommun tillsammans.
Han beskriver sin egen bakgrund:
Född i Esbo 1991, pappan är från Sydsudan, mamman är finlandssvensk. Han har fått en mångkulturell uppfostran.
- Jag har varit omgiven av olika sorts människor och hört många olika språk. Gweal talar svenska, finska, engelska, franska och nuer, sin pappas språk.
Han drömmer om en mångkulturell stad och ett Finland som karakteriseras av mångfald.
Föreningsliv är något han brinner för.
- Jag är med i en studentorganisation som ordnar praktikplatser och frivilligarbete utomlands. I Flyktinghjälpen har jag engagerat mig i finska för invandrare och dessutom är jag aktiv i VVA(Vailla vakinaista asuntoa).

De stora partierna är värdelösa.
ung tjej på Narinken.
En annan potentiell väljare som Gweal möter är trött och besviken på de stora partierna, de är bara sk_t, säger hon.
- Piraterna har idealen kvar, säger hon, jag brukar proteströsta. De små partierna är inte helt korrumperade än.
Gweal är inte förvånad över hennes kommentarer.
- Det första en kompis sade var att han kommer att rösta på mig för han vill proteströsta genom att rösta på Piraterna.
Det finns alltid något bakom proteströsterna, poängterar han. Folk tänker kanske att de stora partierna är korrumperade - eller att de som varit i riksdagen eller kommunfullmäktige förut inte har hållit vad de har lovat och därför inte förtjänar deras röst.
Vi får se hur piraterna kan leva upp till det här. Folk vill ha något nytt och gillar närdemokrati och öppenhet som vi står för, summerar Gweal.
Mycket är lätt för mig som vit västerländsk man med alla kort på fickan. Så är det inte för alla.
Oskar Yrjölä, kandiderar för Feministpartiet.
Flashmob med rosa stolar samlar en handfull kandidater för Feministiska partiet utanför stadshuset i Helsingfors.
23-åriga Vilma Virtanen är grön feminist och musikstuderande. Oskar Yrjölä är 26 år, politices kandidat och studerar på magisternivå som bäst. Båda ställer upp i Helsingfors.
- Jag är en ung feminist som tror på demokrati. Det räcker, säger Oskar.
Hans deviser i valet är jämställdhet, antirasism och deltagande medan Vilma förutom antirasism lyfter fram (anti)ableism (diskriminering och fördomar mot personer med funktionsnedsättning) och antihomotransfobi.
- Jag är också en ung feminist, som tror att vi kunde få alla kommuninvånare med i samhället och beslutsfattandet, det händer inte just nu, konstaterar Vilma.
Apropå sitt partival tycker hon att det kändes fräscht med ett nytt och ett självständigt parti.
Oskar säger sig ha haft ångest över att inget parti hittills har känts rätt eller eget.
- Jag följde med när Feministiska partiet grundades och det kändes som ett mänskligt sådant. Feminism för mig handlar om jämlikhet. Det finns strukturer i samhället som normaliserar vissa kategorier av människor. Det kan vara fråga om kön, etnicitet eller bakgrund.
Oskar framhåller att det är lätt för honom som vit man, högutbildad, med alla kort "i sin ficka". Alla har inte samma möjlighet och det borde vi ta tag i.
Vilma är inne på samma linje. Det finns könsroller i samhället i dag och trots att jag inte har makten så är jag vit, inte handikappad och västerländsk.
- Systemet gynnar mig och det borde man tala om mera, strukturerna borde ses över. Det handlar om jämlikhet, inte bara kvinnors rättigheter. Vi kämpar för kvinnors rättigheter men bredare än så, mot rasism och för flera olika grupper i samhället.
Det är ett bra parti och vi skulle gärna rösta på er men då går en röst förlorad för De gröna.
Oskar Yrjölä
Båda bedömer att det är realistiskt att få in några kandidater i fullmäktige i Helsingfors. Kommentarer de har fått handlar dels om att en röst för feministerna är en röst mindre för De gröna.
- Man har målat upp en bild om att vi har ett val mellan Samlingspartiet och Gröna i Helsingfors.
Oskar påminner ändå om att varje röst räknas.
- En röst för oss är inte en röst bort från De gröna.
Vilma säger att några tusen röster kan räcka för att få in en kandidat.
- Vi värdesätter varje röst högt.
Unga är visst intresserade av politik, betonar båda kandidater. Det rapporterade även Statens ungdomsråd nyligen.
- Sättet hur man bedriver politik borde ändras, betonar Oskar. Jag har skrivit en del av vårt valprogram och där nämns olika former av deltagande. Budgetering och stadsplanering där unga också får vara med är viktigt.
Vilma tycker också att de unga måste göras mer delaktiga. De unga utgör en stor del av dem som använder den kommunala servicen.
- Ge utrymme för unga i politiken. Lär ut mera om delaktighet i skolan. Vad betyder det att ta del av ett demokratiskt samhälle, sådant borde skolan ta upp, summerar Oskar.
Hur ser kartan med alla småpartier ut? Rikhard Husu har listat dem här!