Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen: Finland borde delta i alla samarbetsformer

Från 2017
Jyrki Katainen sitter på en presskonferens och talar.
Bildtext EU-kommissionär Jyrki Katainen tillsammans med politiska journalisterna Susanna Turunen (till vänster) och Sylvia Bjon (till höger).
Bild: Yle/ AG Karlsson

EU står inför en mycket större förändring än att ett medlemsland lämnar unionen, sa Finlands EU-kommissionär Jyrki Katainen i Helsingfors på fredagen. Enligt Katainen borde Finland delta i allt samarbete som erbjuds.

Katainen talade bland annat om brexit, Finlands roll i EU och unionens utveckling som helhet.

- Nu skapas ett nytt EU, som måste ha en riktning och ett innehåll, sa Katainen, som presenterade de alternativa utvecklingsmodellerna för unionen som Europeiska kommissionen bollar med.

Enligt Katainen själv är det sämsta alternativet för framtiden en union som bara koncentrerar sig på säkerhetsfrågor. Katainen hoppas att EU-länderna kommer längre i samarbetet kring bekämpning av terrorism och försvarspolitiken.

Vidare bör klimatförändringen bekämpas och handelspolitiken utvecklas.

Värderingar måste diskuteras

Katainen efterlyser också en debatt om unionens värderingar.

- Alla medlemsländer måste erkänna rättsstatens principer, sa Katainen och hänvisade till situationen i Polen.

Om det i framtiden finns områden inom unionen där en del länder går längre än andra får unionen enligt Katainen inte bli en exklusiv klubb. Alla delar av unionen ska vara öppna för alla medlemsländer.

- Finland borde delta i alla samarbetsformer, eftersom till exempel Emu eller försvarssamarbetet är så viktiga för Finland.

Organisationer får beröm för aktivitet

Katainen vill att det i hela EU ska föras en dialog om unionens framtid och berättigande.

I Finland har debatten kommit igång. Arbetsmarknadsorganisationernas initiativ, där de gick ut och krävde att Finland ska söka sig till EU:s kärna och vara med där de viktiga besluten fattas, får beröm av Katainen.

- Detta skulle inte ha varit möjligt i något annat land, sa Katainen om organisationernas agerande.

Diskussion om artikeln