Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musik och mat är Sonja Biskops passion

Från 2017
Sonja Biskop
Bildtext Sonja Biskop
Bild: Yle/Roger Källman

Sonja Biskop från Kronoby är mest känd för sin karriär som sångare och låtskrivare. Nu kompletterar hon artisteriet med ytterligare en yrkesroll: cateringföretagare.

I Sonjas barndomshem var hennes pappa kocken i familjen. Sonjas mamma har alltid tyckt om att baka.

- Därifrån kom inspirationen, eller matlagningen har snarare blivit en passion, säger Sonja.

Då Sonjas barn var små och Sonja var hemma med dem, vikarierade hon ibland i ett storkök. Det gav omväxling i vardagen och gav henne lite mera socialt liv.

- Det var jätteroligt. Jag har jobbat på hembageri och bar, lite här och där, så jag är inte direkt nybörjare, säger Sonja.

Sommarcafé

Sommaren 2016 drev Sonja ett sommarcafé tillsammans med sin bror. Där fick Sonja chansen att förverkliga en dröm som hon har haft ända sedan barndomen.

I sin dröm höll Sonja till på ett gästgiveri, iklädd gammaldags förkläde. Hon såg till att de vita dukarna var släta och manglade.

- Där började min dröm och plötsligt får jag leva den, det är helt konstigt hur jag såg in i min framtid!

Våga ta språnget

Matlagningskarriärren tog inte slut efter tiden med sommarcafét. En förfrågan om ett stort cateringuppdrag fick Sonja att tänka till.

- Där fick jag en kick: Inte kan jag ju fixa mat om jag inte har catering!

Sonja säger att hon verkligen inte ännu är professionell inom området, utan bygger på hela tiden. Hygienpass och allt sånt har hon givetvis i skick.

- Jag försöker också ta en kockexamen vid sidan om. Det är kanske mer för att få en bekräftelse, "nog kan du det här nog".

Hur reagerade omgivningen på att du tog det här "språnget" från musik till mat?

- Otroligt positivt. Det är många som har sagt "okej, nu är du i ditt esse".

Sonja säger att det fantastiska är att hon inte är rädd att pröva på nya saker. Till andra som leker med tanken att sadla om och pröva på något nytt, men tvekar, säger Sonja:

- Jag vet känslan, man är rädd att ta steget från tryggheten. Man är ju trygg i det som man gör varje dag. Oavsett hur trött man är inför arbetsdagen.

Tröttheten, säger Sonja, kan bero på att man är inom fel bransch. Det är en omedveten reaktion på ett felval.

- Jag är medveten om att det är svårt, men det är nog bara att sparka sig själv och göra ett beslut. Det visar sig rätt snabbt om man är på rätt spår.

Musik och mat är Sonja Biskops passion

13:41