Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2017 10:58.
Ami Aspelund dansar.
Bildtext Aretha Franklins See Saw hjälpte Ami Aspelund till framgång.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.

Ami Aspelund har alltid varit en stor beundrare av Aretha Franklin. Redan under skoltiden övade hon in flera av Franklins låtar tills hon kunde dem utan och innan.

Lätt var det inte att lära sig imitera den stora soulsångerskans hisnande vokalakrobatik.

– Det fanns ju inget YouTube på den tiden, så man fick lyssna på skivorna om och om igen och bara försöka nöta in det. – Det var väldigt svårt att följa Arethas slingor och alla hennes wailings, berättar Ami Aspelund.

"Soul i G-dur"

Men Amis energiska arbete bar frukt, och en vacker dag fick hon chansen att visa vad hon gick för. Året var 1972, och Ami Aspelund gick i näst sista klassen i gymnasiet i dåvarande hemstaden Vasa.

– Danny och hans band Made in Finland spelade på en klubb i Vasa, minns Ami Aspelund. – Mina väninnor och jag satt där och hejade på bandet, och väninnorna tyckte att jag skulle gå upp och sjunga något.

Ami var själv inte så entusiastisk, men väninnorna insisterade, så Ami tog mod till sig och gick fram och bad om att få sjunga "en soul i G".

– Ni skulle ha sett minerna på killarna i bandet! "Jaså, vasaflickan ska sjunga soul..."

Danny sjunger i mikrofon 1971.
Bildtext Danny (Ilkka Lipsanen) var ett hett namn 1972.
Bild: Yle / Leif Öster

Danny erbjöd jobb

Men Ami kunde sin sak, och hennes framförande av Aretha Franklins See Saw imponerade så starkt på Danny att han några dagar senare ringde upp och erbjöd en plats i sin sommarturné.

Det var inget dåligt erbjudande. På den tiden var Danny känd för att ordna Finlands största och mest påkostade showturnéer.

Men för Ami var tillfället inte det rätta. Hon ville ta sin studentexamen och hade inte tid att turnera. Men Danny var envis, och ett år senare förnyade han sitt erbjudande. Då nappade Ami på kroken, och 1973 medverkade hon i Dannys sommarturné.

Genombrott på skiva

Samma år kom Ami Aspelunds första skiva. Singeln Apinamies blev en hit och förde Ami till toppen på en gång. Första LPn kom 1974.

Till en början blev det mest schlager på finska.

– Jag kom ju dragande med en massa idéer och alla mina Aretha Franklin-låtar då vi skulle göra min första LP, minns Ami. – Men producenten Jaakko Salo sa: "sakta i backarna flicka lilla, nu får vi ta en sak i sänder, tids nog hinner du göra vad du vill".

– Och rätt hade han, säger Ami. – Jaakko Salo hade en fin näsa för vad som slår.

Ami Aspelund
Bildtext Ami Aspelund representerade Finland i Eurovision Song Contest 1983.
Bild: Yle/ Håkan Sandblom

Schlager och Eurovision

För Amis del blev det många schlagerframgångar under 70-talet, bland annat finskspråkiga versioner av ABBAs Waterloo och en rad Carpenters-låtar.

1983 representerade Ami Aspelund Finland i Eurovision Song Contest med låten Fantasiaa. Det blev elfte plats i finalen i München.

Året innan var det nära att gå vägen med den fina sången Mitt äppelträd. Då kom Ami på andra plats i eurovisionsuttagningen. Till Eurovisionen åkte den gången Kojo med Nuku pommiin, en av Finlands mest notoriska nollpoängare i eurovisionssammanhang. Mitt äppelträd hade förmodligen haft en större chans.

Kärlek till den svarta musiken

Senare har det blivit musik av många olika slag: musikalroller, gospel, afrikanskt och visor på svenska, finska och engelska. Och ibland också på mer exotiska språk. Ami Aspelund är förmodligen den enda i Norden som kan sjunga på xhosa, det berömda sydafrikanska klickspråket.

– Som ung lyssnade jag mycket på Miriam Makeba och hennes Click Song, berättar Ami. – Jag tänkte att det här måste jag lära mig! – Sen hade jag möjlighet att åka till Sydafrika och testa det på äkta sydafrikaner. – De sade: "It's very near, but it needs to be more ticker...". Amis varma skratt ekar i aulan där vi gör intervjun.

Miriam Makeba sjunger i mikrofon.
Bildtext Miriam Makeba på konsertestraden i Italien 2008, ett framträdande som blev hennes sista.
Bild: EPA / Cesare Abbate

Miriam Makeba och Aretha Franklin väckte Ami Aspelunds kärlek till den svarta musiken. Under årens lopp har Ami varit med om mycket i karriären, men Aretha Franklins See Saw finns fortfarande kvar på repertoaren.

– En suverän artist, säger Ami Aspelund om sin tidiga förebild. – Hon var en förgångare och vägvisare.

Hör mer av Ami Aspelund i programmet Fokus på Aretha Franklin. Där ger Ami sin professionella syn på Aretha Franklin och hennes musik.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln