Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

Från 2017
Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår
Bildtext Dramaserier, resor och inhemsk film är en del av det Teema tar med sig till kanalplats fem med start i april.
Bild: Yle

I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

Teema är också i fortsättningen en kulturkanal med fokus på dokumentärer, filmer och musik. Teemas program sänds i tv varje eftermiddag och fem kvällar i veckan med start kl. 20.

- Teema visar upp sina bästa sidor klockan 20. Vi har plockat ihop ett mångsidigt kulturutbud och historia på många olika språk. Kvalitet är viktigt för Yle Teema och jag tror att Yle Fems tittare kommer att hitta mycket både nytt och intressant som nu också textas till svenska, konstaterar Marika Kecskeméti som är programchef på Yle Teema.

Bilden visar Yle Teemas programchef Marika Kecskeméti
Bildtext Marika Kecskeméti hoppas Yle Fems tittare uppskattar Yle Teemas mångsidiga kulturutbud av vilket en hel del nu också textas till svenska.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Tisdagar med historia, konst och kultur

Tisdagskvällarna på Yle Teema inleds med serien Konstverkens hemligheter som är en serie om kända konstverk och de hemligheter som döljer sig i dem. En intressant inblick i den tid då de här verken skapades. Klockan 20.30 bjuder Yle Teema på det prisbelönta kulturprogrammet Kulttuuricocktail, som i april och maj presenterar inhemska kulturaktörer som har valt sin egen bana.

- Tisdagskvällarna kompletteras sedan med historiska dokumentärer och inhemsk film. I vår bjuder vi på filmer av jubilerande Aki Kaurismäki.

Drama och Batman mot slutet av veckan

Onsdagar och torsdagar mellan 20 och 21 bjuder Yle Teema på europeiskt drama. Först ute, med start 26.4 klockan 20 är Medici, släkten som styrde Florens, en serie om renässansens mäktigaste bankirsläkt i Florens, Rom och landskapet Toscana överlag. I den italienska serien ser vi bl.a. Dustin Hoffman.

- Yle Fem är känt för sitt nordiska drama och det är mycket möjligt att vi också kommer att se nordiskt drama på onsdags- och torsdagskvällarna, säger Marika Kecskeméti.

På fredagar är det gamla Batman för hela slanten. De här ursprungliga Batmanserierna, som sänds på fredagar klockan 20, är från åren 1966 och -67.

Från Rolling Stones till jazz på lördagar

Lördagar är Teemalördagar, ofta kring musik och film. Den första Teemalördagen (29.4) ägnas Rolling Stones. Teema visar en ny dokumentärfilm om gruppens turné i Latinamerika i februari–mars 2016 och en konsertfilm från Havanna, The Rolling Stones: Havana Moon.

Mera RSO på Arenan och på tv

RSO:s populära klassiska konserter i Musikhuset är något många Teematittare har varit oroade för att ska försvinna.

- Det gör de inte. De förnyas och det nya programmet RSO Musiikkitalossa sänds i fortsättningen varje söndagseftermiddag på Teema. Alla RSO-konserter sänds direkt på Yle Arenan.

Kino Klassikko flyttar från söndag till torsdag och den nya programplatsen gör det möjligt att visa också filmer med åldersgränsen 16. Först ut i Kino Klassikko är Kurosawas Sju samurajer. På Arenan kommer Teema att visa också sex andra filmer av Kurosawa.

- Jag ser fram emot att Yle Teema och Yle Fem delar kanalplats. För Teema är det glädjande att få ett par med kvalitetsutbud på svenska och från Norden, sammanfattar Marika Kecskeméti som är programchef på Yle Teema.